settings icon
share icon
Pitanje

Da li žene mogu da služe kao starešine u crkvi?

српски

Odgovor


Postoje dva primarna gledišta po pitanju toga da li žene mogu da služe kao starešine u crkvi. Egalitarističko gledanje kaže da da žene mogu da služe kao starešine dokle god ispunjavaju uslove navedene u 1. Timoteju 3:1-7 i Titu 1:5-9. Komplementarno gledište potvrđuje upravo suprotno i navodi da ženama nije dozvoljeno da služe u svojstvu starešine u crkvi.

Hajde da pogledamo 1 Timoteju 3:1-7: Istinita je ova reč: ko želi episkopstvo, lepu službu želi. Episkop, dakle, treba da je neporočan, jedne žene muž, trezven, razborit, pristojan, gostoljubiv, kadar poučiti, ne pijanica, ne ubojica, nego blag, ne naklonjen svađi, ne srebroljubac, koji dobro upravlja svojim domom i ima poslušnu decu sa svakom čestitošću; jer ko ne zna da upravlja svojim domom kako će se starati za Crkvu Božiju? Ne novoobraćeni, da se ne naduje i padne pod đavolsku osudu. A treba da ima i dobro svedočanstvo od onih koji su van Crkve, da ne bi pao u pogrdu i zamku đavolju".

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je broj pominjanja muškog roda. Samo letimično čitanje ovog odlomka prosečnu osobu može da dovede do zaključka da je ulogu starešine/nadzornika mora da ispunjava muškarac. Fraza „muž jedne žene" takođe navodi da je služba starešina namenjena za muškarca. Iste stvari paralelno su navedene u Titu 1:5-9.

Odlomci koji opisuju kvalifikacije i obaveze starešina/nadzornika ne ostavljaju prostor za ženu da služi kao starešina. U stvari, stalno korišćenje muškog roda i terminologije ide u prilog tome da je služba starešine/nadzornika ograničena samo na muškarce. Kao i kada su u pitanju druga pitanja u vezi sa ovom raspravom, zabrana ženama da služe kao starešine nije stvar šovinizma. Ni na koji način ovo ne znači da su muškarci superiorniji od žena. Umesto toga, Bog zabranjuje službu starešine na muškarce jedino zato što je to način na koji je On uredio funkcionisanje strukture crkve. Pobožni muškarci treba da služe u vođstvu, a žene da služe u ključnim bitnim ulogama podrške.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li žene mogu da služe kao starešine u crkvi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries