settings icon
share icon
Питање

Да ли жене могу да служе као старешине у цркви?

srpski
Одговор


Постоје два примарна гледишта по питању тога да ли жене могу да служе као старешине у цркви. Егалитаристичко гледање каже да да жене могу да служе као старешине докле год испуњавају услове наведене у 1. Тимотеју 3:1-7 и Титу 1:5-9. Комплементарно гледиште потврђује управо супротно и наводи да женама није дозвољено да служе у својству старешине у цркви.

Хајде да погледамо 1 Тимотеју 3:1-7: Истинита је ова реч: ко жели епископство, лепу службу жели. Епископ, дакле, треба да је непорочан, једне жене муж, трезвен, разборит, пристојан, гостољубив, кадар поучити, не пијаница, не убојица, него благ, не наклоњен свађи, не среброљубац, који добро управља својим домом и има послушну децу са сваком честитошћу; јер ко не зна да управља својим домом како ће се старати за Цркву Божију? Не новообраћени, да се не надује и падне под ђаволску осуду. А треба да има и добро сведочанство од оних који су ван Цркве, да не би пао у погрду и замку ђавољу".

Прва ствар на коју треба обратити пажњу је број помињања мушког рода. Само летимично читање овог одломка просечну особу може да доведе до закључка да је улогу старешине/надзорника мора да испуњава мушкарац. Фраза „муж једне жене" такође наводи да је служба старешина намењена за мушкарца. Исте ствари паралелно су наведене у Титу 1:5-9.

Одломци који описују квалификације и обавезе старешина/надзорника не остављају простор за жену да служи као старешина. У ствари, стално коришћење мушког рода и терминологије иде у прилог томе да је служба старешине/надзорника ограничена само на мушкарце. Као и када су у питању друга питања у вези са овом расправом, забрана женама да служе као старешине није ствар шовинизма. Ни на који начин ово не значи да су мушкарци супериорнији од жена. Уместо тога, Бог забрањује службу старешине на мушкарце једино зато што је то начин на који је Он уредио функционисање структуре цркве. Побожни мушкарци треба да служе у вођству, а жене да служе у кључним битним улогама подршке.Врати се на Српску страну

Да ли жене могу да служе као старешине у цркви?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries