settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o ženama koje su u radnom odnosu?

српски

Odgovor


Mnoge porodice se dvoume da li žena treba da radi izvan svog doma. Biblija daje instrukcije koje se tiču uloge žene. U Titu 2:4-5 apostol Pavle upućuje starije žene kako da podučavaju mlađe žene: “Da mogu umudriti mlade žene kako da vole svoje muževe i svoju decu, da budu razborite, časne, dobre domaćice, pokorne svojim muževima, - da se ne huli na reč Božiju.” Ovi stihovi jasno govore da su deca odgovornost mladih žena. Starije žene treba da ih poduče kako da žive životom koji proslavlja Boga. Sa takvom odgovornošću, starija žena može da ispuni svoje vreme predajući se Božijem vođstvu i diskretnom podučavanju.

U Pričama Solomunovim u 31. glavi nalazimo vrsnu ženu. Počevši od 11. stiha, pisac hvali ovu ženu koja radi sve što je u njenoj moći da bi podmirila potrebe svoje porodice. Marljivo radi da bi u njenom domaćinstvu i porodici bilo sve kako treba. Stihovi 16, 18, 24 i 25 govore da ona i proizvodi – noću izrađuje tekstilne predmete da bi uvećala prihode u domu. Važna je motivacija ove žene jer njen dodatni posao nije sam sebi svrha, već sredstvo. Ona obezbeđuje svoju porodicu a ne trči za karijerom, niti se takmiči sa komšijama. Njeno zaposlenje je manje važno od njenog pravog poziva, a to je da se brine o svom mužu, deci i domu.

Biblija nigde ne zabranjuje ženi da ima posao van kuće. Ipak, ona uči šta su ženini prioriteti. Ako zbog posla žena zanemaruje decu i muža, onda nije dobro da radi na tom poslu. Ako je hrišćanka zaposlena i u svom domu održava atmosferu punu pažnje i ljubavi, onda je potpuno prihvatljivo da radi izvan kuće. Imajući u vidu ove principe, dobijamo slobodu u Hristu. Žene koje rade izvan kuće ne treba osuđivati, niti treba uzdizati žene koje su domaćice.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o ženama koje su u radnom odnosu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries