v Da li je zavisnost o kofeinu greh?
settings icon
share icon
Pitanje

Da li je zavisnost o kofeinu greh?

српски

Odgovor


1. Korinćanima 6:12 tvrdi: „Meni je sve dozvoljeno, ali nije sve na korist. Meni je sve dozvoljeno, ali neću da nešto ovlada mnome." Sveto pismo nigde ne pominje kofein, tako da se tema zavisnosti o kofeinu nigde direktno ne pominje u Bibliji. Sve što možemo je da koristimo biblijske principe zavisnosti o bilo čemu, i onda ih primenimo na zavisnost o kofeinu. U ovom slučaju najbolje je primeniti 1. Korinćanima 6:12. Iako se u kontekstu stiha govori o seksualnom nemoralu, Pavlove reči jasno dosežu i dalje od seksualnog nemorala kada kaže: „...neću da nešto ovlada mnome".

Baš kao i prejedanje, zavisnost od kofeina je nešto u čemu su hrišćani često licemeri. Vrlo lako osude zavisnost o alkoholu i duvanu, ali su skloni da ignorišu druge „društveno prihvatljivije" zavisnosti kao što je prejedanje i kofein. Jasno je da alkohol može da ostavi opasne posledice na ponašanje, čak i u malim dozama. U poređenju sa tim, kofein može da deluje bezazleno, ali „nije toliko loš kao..." nije nešto po čemu bi hrišćani trebao da žive, već prema pitanju: „Da li je to ispravno? Da li proslavlja Boga?"

Kofein, u razumnim količinama, nije ni preterano škodljiv za zdravlje niti stvara zavisnost. U prekomernim količinama, on je i štetan po zdravlje i stvara zavisnost. Da li je pogrešno popiti ujutro šolju kafe da bismo se razbudili? Nije, naravno. Da li je pogrešno biti toliko očajnički zavistan o kofeinu, da ne možeš da funkcionišeš ako ne popiješ šolju(e) kafe? Prema 1. Korinćanima 6:12, odogovor je nesumnjivo, da. Ne bi trebalo ni o čemu da zavisimo. Ne bi trebalo da sebi dozvolimo da nas bilo šta kontroliše, porobljava, gospodari nad nama. To uključuje i kofein. Kada se koristi u razumnim količinama, kofein nije greh. Kada je osoba zavisna o kofeinu, to onda postaje duhovni problem, i greh koji bi trebalo pobediti.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je zavisnost o kofeinu greh?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries