settings icon
share icon
Питање

Да ли је зависност о кофеину грех?

srpski
Одговор


1. Коринћанима 6:12 тврди: „Мени је све дозвољено, али није све на корист. Мени је све дозвољено, али нећу да нешто овлада мноме." Свето писмо нигде не помиње кофеин, тако да се тема зависности о кофеину нигде директно не помиње у Библији. Све што можемо је да користимо библијске принципе зависности о било чему, и онда их применимо на зависност о кофеину. У овом случају најбоље је применити 1. Коринћанима 6:12. Иако се у контексту стиха говори о сексуалном неморалу, Павлове речи јасно досежу и даље од сексуалног неморала када каже: „...нећу да нешто овлада мноме".

Баш као и преједање, зависност од кофеина је нешто у чему су хришћани често лицемери. Врло лако осуде зависност о алкохолу и дувану, али су склони да игноришу друге „друштвено прихватљивије" зависности као што је преједање и кофеин. Јасно је да алкохол може да остави опасне последице на понашање, чак и у малим дозама. У поређењу са тим, кофеин може да делује безазлено, али „није толико лош као..." није нешто по чему би хришћани требао да живе, већ према питању: „Да ли је то исправно? Да ли прославља Бога?"

Кофеин, у разумним количинама, није ни претерано шкодљив за здравље нити ствара зависност. У прекомерним количинама, он је и штетан по здравље и ствара зависност. Да ли је погрешно попити ујутро шољу кафе да бисмо се разбудили? Није, наравно. Да ли је погрешно бити толико очајнички завистан о кофеину, да не можеш да функционишеш ако не попијеш шољу(е) кафе? Према 1. Коринћанима 6:12, одоговор је несумњиво, да. Не би требало ни о чему да зависимо. Не би требало да себи дозволимо да нас било шта контролише, поробљава, господари над нама. То укључује и кофеин. Када се користи у разумним количинама, кофеин није грех. Када је особа зависна о кофеину, то онда постаје духовни проблем, и грех који би требало победити.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је зависност о кофеину грех?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries