settings icon
share icon
Pitanje

Zašto nas Bog voli?

српски

Odgovor


Ovo kratko pitanje je jedno od najdubljih koje je ikada postavljeno. I nijedno ljudsko biće neće nikada moći da pruži zadovoljavajući odgovor. Međutim, jedna stvar je sigurna. Bog nas ne voli zato što smo smo mi dostojni ljubavi ili zato što zaslužujemo Njegovu ljubav. Upravo je suprotno istina. Čovečanstvo je, od pada u greh, u stanju buntovništva i neposlušnosti. Jeremija 17:9 opisuje ljudsko unutrašnje stanje: „Srce je iznad svega prevrtljivo i opako, ko ga može poznati?" Naše unutrašnje biće je toliko korumpirano grehom da mi, čak, ni ne shvatamo do koje mere nas je greh okaljao. U našem prirodnom stanju, mi ne tražimo Boga; mi ne volimo Boga; ne želimo Boga. Rimljaima 3:10-12 jasno predstavlja stanje naše prirodne, neobnovljene ličnosti: „……Nema pravednoga-baš ni jednoga; nema razumnoga, nema toga koji Boga traži. Svi su skrenuli, svi su zajedno postali beskorisni, nema toga koji čini dobro, nema baš nijednog.″ Kako je onda moguće da jedan sveti, pravedni i savršeni Bog voli ovakva stvorenja? Da bismo ovo razumeli, moramo da razumemo Božiju prirodu i karakter.

Prva Jovanova 4:8 i 16 nam govore da je „Bog ljubav". Nikada nijedna bitnija objava nije izrečena od ove – Bog je ljubav. Ovo je duboka izjava. Ne samo da Bog voli, On jeste ljubav. Njegova priroda i suština su ljubav. Ljubav prožima samo Njegovo biće i ispunjava sve Njegove druge osobine, čak i Njegov gnev i ljutnju. Pošto je u suštoj prirodi Bog ljubav, On mora da je pokazuje, kao što mora da pokazuje sve svoje druge osobine, jer, na taj način, On se proslavlja. Proslavljanje Boga je najuzvišeniji, najbolji i najplemenitiji od svih činova. Stoga, proslavljanje je ono što On mora da čini, jer On je najviši i najbolji i zaslužuje svu slavu.

Pošto je u Božijoj suštini da voli, On pokazuje ljubav izlivajući je prema ljudima koji to ne zaslužuju i koji su buntovnički nastrojeni prema Njemu. Božija ljubav nije luckasto, sentimentalno, romantično osećanje. Umesto toga, to je agape ljubav, ljubav samožrtvovanja. On pokazuje svoju požrtvovanu ljubav time što šalje svog Sina na krst da plati kaznu za naše grehe (1. Jovanova 4:10), time što nas privlači sebi (Jovan 6:44), praštajući nam naš bunt protiv Njega (Efescima 1:3-10) i dajući nam Svetog Duha da obitava među nama (Jovan 14:16-17) omogućujući nam da volimo kao što On voli (Jovan 13:34-35). On je to učinio uprkos činjenici da mi to nismo zaslužili. „Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas kad smo još bili grešnici" (Rimljanima 5:8).

Božija ljubav je lična. On nas lično poznaje i voli. On je moćna ljubav koja nema ni početak ni kraj. Upravo je doživljavanje Božije ljubavi ono što izdvaja hrišćanstvo od drugih religija. Zašto nas Bog voli? Zbog onog ko On jeste: „Bog je ljubav".

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto nas Bog voli?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries