settings icon
share icon
Питање

Зашто нас Бог воли?

srpski
Одговор


Ово кратко питање је једно од најдубљих које је икада постављено. И ниједно људско биће неће никада моћи да пружи задовољавајући одговор. Међутим, једна ствар је сигурна. Бог нас не воли зато што смо смо ми достојни љубави или зато што заслужујемо Његову љубав. Управо је супротно истина. Човечанство је, од пада у грех, у стању бунтовништва и непослушности. Јеремија 17:9 описује људско унутрашње стање: „Срце је изнад свега превртљиво и опако, ко га може познати?" Наше унутрашње биће је толико корумпирано грехом да ми, чак, ни не шватамо до које мере нас је грех окаљао. У нашем природном стању, ми не тражимо Бога; ми не волимо Бога; не желимо Бога. Римљаима 3:10-12 јасно представља стање наше природне, необновљене личности: „……Нема праведнога-баш ни једнога; нема разумнога, нема тога који Бога тражи. Сви су скренули, сви су заједно постали бескорисни, нема тога који чини добро, нема баш ниједног.″ Како је онда могуће да један свети, праведни и савршени Бог воли оваква створења? Да бисмо ово разумели, морамо да разумемо Божију природу и карактер.

Прва Јованова 4:8 и 16 нам говоре да је „Бог љубав". Никада ниједна битнија објава није изречена од ове – Бог је љубав. Ово је дубока изјава. Не само да Бог воли, Он јесте љубав. Његова природа и суштина су љубав. Љубав прожима само Његово биће и испуњава све Његове друге особине, чак и Његов гнев и љутњу. Пошто је у суштој природи Бог љубав, Он мора да је показује, као што мора да показује све своје друге особине, јер, на тај начин, Он се прославља. Прослављање Бога је најузвишенији, најбољи и најплеменитији од свих чинова. Стога, прослављање је оно што Он мора да чини, јер Он је највиши и најбољи и заслужује сву славу.

Пошто је у Божијој суштини да воли, Он показује љубав изливајући је према људима који то не заслужују и који су бунтовнички настројени према Њему. Божија љубав није луцкасто, сентиментално, романтично осећање. Уместо тога, то је агапе љубав, љубав саможртвовања. Он показује своју пожртвовану љубав тиме што шаље свог Сина на крст да плати казну за наше грехе (1. Јованова 4:10), тиме што нас привлачи себи (Јован 6:44), праштајући нам наш бунт против Њега (Ефесцима 1:3-10) и дајући нам Светог Духа да обитава међу нама (Јован 14:16-17) омогућујући нам да волимо као што Он воли (Јован 13:34-35). Он је то учинио упркос чињеници да ми то нисмо заслужили. „Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас кад смо још били грешници" (Римљанима 5:8).

Божија љубав је лична. Он нас лично познаје и воли. Он је моћна љубав која нема ни почетак ни крај. Управо је доживљавање Божије љубави оно што издваја хришћанство од других религија. Зашто нас Бог воли? Због оног ко Он јесте: „Бог је љубав".

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто нас Бог воли?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries