settings icon
share icon
Pitanje

Zašto nas Bog testira?

српски

Odgovor


Kada pitamo zašto nas Bog testira ili dozvoljava da budemo testirani, mi priznajemo da testiranje zaista dolazi od Njega. Kada Bog testira svoju decu, On radi jednu vrednu stvar. David je tražio Božije testiranje, tražeći da Bog ispita njegovo srce i um i vidi da su ispravni pred Njim (Psalam 26:2; 139:23). Kada je Bog testirao Avrama po pitanju žrtvovanja Isaka, Avram je poslušao (Jevrejima 11:17-19) i pokazao celom svetu da je on otac vere (Rimljanima 4:16).

I u Starom i u Novom zavetu, reči koje se prevode kao „test" znače „dokazati kroz poteškoću". Stoga, kada Bog testira svoju decu, Njegova svrha je da dokaže da je naša vera stvarna. Nije Bogu potrebno da On to dokazuje sebi, jer On sve zna, već dokazuje nama da je naša vera stvarna, da smo mi stvarno Njegova deca i da nijedno iskušenje neće prevladati našu veru.

U priči o sejaču, Isus identifikuje one koji su otpali kao one koji prime seme Božije Reči sa radošću, ali čim dođe vreme testiranja, oni otpadnu. Jakov kaže da testiranje naše vere razvija istrajnost, koja vodi do zrelosti u našem hodu sa Bogom (Jakovljeva 1:3-4). Jakov dalje govori da je testiranje blagoslov, jer, kad je testiranje gotovo i mi smo „prekaljeni", „primićemo venac života koji je On obećao onima koji ga ljube" (Jakovljeva 1:12). Testiranje dolazi od našeg nebeskog Oca koji čini sve stvari da izađu na dobro onima koji ga vole i koji su pozvani da budu Njegova deca (Rimljanima 8:28).

Testiranje ili iskušenja kroz koja prolazimo dolaze na različite načine. Postati hrišćanin znači često da moramo da se izmestimo iz naše zone udobnosti ka nečem nepoznatom. Istrajnost u testiranju za rezultat daje duhovnu zrelost i kompletnost. Zato je Jakov napisao: „Smatrajte za čistu radost, braćo moja, kad padnete u različite napasti"(Jakovljeva 1:2). Testiranje vere može da dođe kroz male stvari i svakodnevne frustracije; može, takođe, da bude velika patnja (Isaija 48:10) ili satanski napadi (Jov 2:7). Bez obzira na izvor testiranja, na našu je dobrobit da prođemo kroz iskušenja koja Bog dozvoljava.

Priča o Jovu je savršen primer toga kako Bog dozvoljava jednom od svojih svetaca da ga đavo testira. Jov je strpljivo podnosio sva iskušenja „niti Bogu koju nepravednost prebaci" (Jov 1:22). Međutim, priča o Jovovom testiranju je dokaz da je Satanina sposobnost da nas kuša ograničena Božijom suverenom kontrolom. Nijedan demon ne može da nas testira ili naudi nam više od onog što je Bog dozvolio. Sva naša iskušenja rade u korist Božije savršene svrhe i naše dobrobiti.

Postoje mnogi primeri pozivitnih rezultata testiranja. Psalmista upoređuje naše testiranje sa pročiščavanjem poput srebra (Psalam 66:10). Petar govori o našoj veri kao o „dragocenijoj od propadljivog zlata" i da smo zato „ožalošćeni različitim iskušenjima″ (1. Petrova 1:6-7). Tokom testiranja naše vere, Bog pomaže da se razvijemo u jake učenike koji će istinski živeti po veri, a ne po onom što vide (2. Korinćanima 5:7).

Kada prolazimo kroz životne oluje, treba da budemo kao drvo koje pušta svoje korenje još dublje za veći rast na zemlji. Moramo da „pustimo naše korenje" dublje u Božiju Reč i da prionemo uz Njegova obećanja da bismo mogli da izdržimo sve oluje koje dolaze ka nama.

Najutešnije je što znamo da Bog nikada neće dozvoliti da budemo testirani više od onog što možemo da podnesemo. Njegova milost nam je dovoljna, a Njegova sila je savršena u našoj slabosti (2. Korinćanima 12:9). „Zato mi se″, Pavle je rekao, „sviđaju slabosti, zlostavljanja, nevolje, gonjenja, pritešnjenosti Hrista radi; jer kada sam slab, onda sam silan" (2. Korinćanima 12:10).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto nas Bog testira?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries