settings icon
share icon
Питање

Зашто нас Бог тестира?

srpski
Одговор


Када питамо зашто нас Бог тестира или дозвољава да будемо тестирани, ми признајемо да тестирање заиста долази од Њега. Када Бог тестира своју децу, Он ради једну вредну ствар. Давид је тражио Божије тестирање, тражећи да Бог испита његово срце и ум и види да су исправни пред Њим (Псалам 26:2; 139:23). Када је Бог тестирао Аврама по питању жртвовања Исака, Аврам је послушао (Јеврејима 11:17-19) и показао целом свету да је он отац вере (Римљанима 4:16).

И у Старом и у Новом завету, речи које се преводе као „тест" значе „доказати кроз потешкоћу". Стога, када Бог тестира своју децу, Његова сврха је да докаже да је наша вера стварна. Није Богу потребно да Он то доказује себи, јер Он све зна, већ доказује нама да је наша вера стварна, да смо ми стварно Његова деца и да ниједно искушење неће превладати нашу веру.

У причи о сејачу, Исус идентификује оне који су отпали као оне који приме семе Божије Речи са радошћу, али чим дође време тестирања, они отпадну. Јаков каже да тестирање наше вере развија истрајност, која води до зрелости у нашем ходу са Богом (Јаковљева 1:3-4). Јаков даље говори да је тестирање благослов, јер, кад је тестирање готово и ми смо „прекаљени", „примићемо венац живота који је Он обећао онима који га љубе" (Јаковљева 1:12). Тестирање долази од нашег небеског Оца који чини све ствари да изађу на добро онима који га воле и који су позвани да буду Његова деца (Римљанима 8:28).

Тестирање или искушења кроз која пролазимо долазе на различите начине. Постати хришћанин значи често да морамо да се изместимо из наше зоне удобности ка нечем непознатом. Истрајност у тестирању за резултат даје духовну зрелост и комплетност. Зато је Јаков написао: „Сматрајте за чисту радост, браћо моја, кад паднете у различите напасти"(Јаковљева 1:2). Тестирање вере може да дође кроз мале ствари и свакодневне фрустрације; може, такође, да буде велика патња (Исаија 48:10) или сатански напади (Јов 2:7). Без обзира на извор тестирања, на нашу је добробит да прођемо кроз искушења која Бог дозвољава.

Прича о Јову је савршен пример тога како Бог дозвољава једном од својих светаца да га ђаво тестира. Јов је стрпљиво подносио сва искушења „нити Богу коју неправедност пребаци" (Јов 1:22). Међутим, прича о Јововом тестирању је доказ да је Сатанина способност да нас куша ограничена Божијом сувереном контролом. Ниједан демон не може да нас тестира или науди нам више од оног што је Бог дозволио. Сва наша искушења раде у корист Божије савршене сврхе и наше добробити.

Постоје многи примери позивитних резултата тестирања. Псалмиста упоређује наше тестирање са прочишчавањем попут сребра (Псалам 66:10). Петар говори о нашој вери као о „драгоценијој од пропадљивог злата" и да смо зато „ожалошћени различитим искушењима″ (1. Петрова 1:6-7). Током тестирања наше вере, Бог помаже да се развијемо у јаке ученике који ће истински живети по вери, а не по оном што виде (2. Коринћанима 5:7).

Када пролазимо кроз животне олује, треба да будемо као дрво које пушта своје корење још дубље за већи раст на земљи. Морамо да „пустимо наше корење" дубље у Божију Реч и да прионемо уз Његова обећања да бисмо могли да издржимо све олује које долазе ка нама.

Најутешније је што знамо да Бог никада неће дозволити да будемо тестирани више од оног што можемо да поднесемо. Његова милост нам је довољна, а Његова сила је савршена у нашој слабости (2. Коринћанима 12:9). „Зато ми се″, Павле је рекао, „свиђају слабости, злостављања, невоље, гоњења, притешњености Христа ради; јер када сам слаб, онда сам силан" (2. Коринћанима 12:10).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто нас Бог тестира?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries