settings icon
share icon
Pitanje

Zašto nas je Bog stvorio?

српски

Odgovor


Kratak odgovor na pitanje „zašto nas je Bog stvorio“ je – iz zadovoljstva. Otkrivenje 4:11 kaže: „Dostojan si, Gospode i Bože naš, da primiš slavu i čast i silu, jer ti si stvorio sve i tvojom voljom sve beše i sve bi stvoreno.“ Kološanima 1:16 ponavlja ovu tvrdnju: „Jer je u njemu stvoreno sve što je na nebesima i na zemlji, sve vidljivo i nevidljivo, bili to prestoli, ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti; sve je njegovim posredstvom stvoreno - i za njega.“

Biti stvoren radi Božijeg zadovoljstva ne znači da je čovečanstvo stvoreno da zabavi Boga ili da mu bude razonoda. Bog je kreativno Biće i Njemu predstavlja uživanje da stvara. Bog je ličnost i Njemu predstavlja zadovoljstvo da ima druga bića sa kojima može da ima iskren odnos.

Pošto su stvoreni prema liku i na sliku Božiju (1. Mojsijeva 1:27), ljudi imaju sposobnost da poznaju Boga i zato ga vole, proslavljaju ga, služe mu i imaju zajedništvo sa Njim. Bog nije stvorio ljude zato što mu trebaju. Pitaj Boga, Njemu ništa ne treba. U celoj prošlosti on nije osećao usamljenost, tako da mu nije bio potreban „prijatelj“. On nas voli, ali to ne znači da smo mu potrebni. I da nikada nismo postojali, Bog bi i dalje bio Bog, onaj koji se ne menja (Malahija 3:6). JA JESAM (2. Mojsijeva 3:14) nikada nije bio nezadovoljan samostalnom egzistencijom. Kada je stvorio kosmos uradio je ono što mu je predstavljalo zadovoljstvo, i pošto je savršen Njegova dela su bila savršena. To je bilo „veoma dobro“ (1. Mojsijeva 1:31).

Bog takođe nije stvorio sebi ravna bića. Logično je da i nije mogao. Kada bi Bog stvorio drugo biće koje bi mu bilo jednako po snazi, inteligenciji i savršenstvu, on bi prestao da bude jedini pravi Bog iz prostog razloga što bi postojala dva boga a to bi bilo nemoguće. „Tebi je to pokazano da poznaš da je Gospod Bog, i da nema drugog osim Njega” (5. Mojsijeva 4:35). Sve što Bog stvara mora da bude manje od Njega. Ono što je stvoreno ne može da bude veće od onog koji ga je stvorio, ili ravno njemu.

Priznajući potpunu Božiju suverenost i svetost, zapanjeni smo da je uzeo čoveka i krunisao ga „slavom i čašću“ (Psalam 8:5) i ponizio se da bi nas nazvao svojim prijateljima (Jovan 15:14-15). Zašto nas je Bog stvorio? Bog nas je stvorio za svoje uživanje da bismo kao njegova stvorenja imali zadovoljstvo da ga poznajemo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto nas je Bog stvorio?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries