settings icon
share icon
Питање

Зашто нас је Бог створио?

srpski
Одговор


Кратак одговор на питање „зашто нас је Бог створио“ је – из задовољства. Откривење 4:11 каже: „Достојан си, Господе и Боже наш, да примиш славу и част и силу, јер ти си створио све и твојом вољом све беше и све би створено.“ Колошанима 1:16 понавља ову тврдњу: „Јер је у њему створено све што је на небесима и на земљи, све видљиво и невидљиво, били то престоли, или господства, или поглаварства, или власти; све је његовим посредством створено - и за њега.“

Бити створен ради Божијег задовољства не значи да је човечанство створено да забави Бога или да му буде разонода. Бог је креативно Биће и Њему представља уживање да ствара. Бог је личност и Њему представља задовољство да има друга бића са којима може да има искрен однос.

Пошто су створени према лику и на слику Божију (1. Мојсијева 1:27), људи имају способност да познају Бога и зато га воле, прослављају га, служе му и имају заједништво са Њим. Бог није створио људе зато што му требају. Питај Бога, Њему ништа не треба. У целој прошлости он није осећао усамљеност, тако да му није био потребан „пријатељ“. Он нас воли, али то не значи да смо му потребни. И да никада нисмо постојали, Бог би и даље био Бог, онај који се не мења (Малахија 3:6). ЈА ЈЕСАМ (2. Мојсијева 3:14) никада није био незадовољан самосталном егзистенцијом. Када је створио космос урадио је оно што му је представљало задовољство, и пошто је савршен Његова дела су била савршена. То је било „веома добро“ (1. Мојсијева 1:31).

Бог такође није створио себи равна бића. Логично је да и није могао. Када би Бог створио друго биће које би му било једнако по снази, интелигенцији и савршенству, он би престао да буде једини прави Бог из простог разлога што би постојала два бога а то би било немогуће. „Теби је то показано да познаш да је Господ Бог, и да нема другог осим Њега” (5. Мојсијева 4:35). Све што Бог ствара мора да буде мање од Њега. Оно што је створено не може да буде веће од оног који га је створио, или равно њему.

Признајући потпуну Божију сувереност и светост, запањени смо да је узео човека и крунисао га „славом и чашћу“ (Псалам 8:5) и понизио се да би нас назвао својим пријатељима (Јован 15:14-15). Зашто нас је Бог створио? Бог нас је створио за своје уживање да бисмо као његова створења имали задовољство да га познајемо.Врати се на Српску страну

Зашто нас је Бог створио?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries