settings icon
share icon
Pitanje

Da li greh Adama i Eve zaista ima veze sa time što su pojeli zabranjeno voće?

српски

Odgovor


Izraz„zabranjeno voće" odnosi se na priču o Adamu I Evi u Rajskom vrtu. Bog im je zabranio da jedu plod sa drveta poznanja dobra i zla (Postanje 2:9; 3:2). Biblija ne govori ništa o tome koji je to tip voća bio. Tradicija govori o tome da je to bila jabuka, ali nemoguće je, sa sigurnošću, znati o kom se voću radi. Na osnovu teksta iz Postanja, sve ukazuje na to da je to zaista bilo drvo sa pravim voćem.

Ključni element u odlomku nije bilo samo voće, već zabrana da se sa njega jede. Bog je Adamu i Evi, dao samo jednu zabranu u svojim uputstvima. Da li je postojalo neko duhovno svojstvo unutar samog ploda nije bitno. Greh je bio u tome što nije bila ispoštovana Božiija zapovest. Pojevši plod (čin neposlušnosti), Adam i Eva su došli do lične spoznaje o zlu. Oni su već poznavali dobro, ali sad su imali suprotno iskustvo zla neposlušnosti i krivice i srama koji su došli sa tim. Satanina laž ležala je u tome da će ih poznavanje dobra i zla načiniti bogovima (Postanje 3:5). U stvarnosti, oni su već bili stvoreni po Božiijem liku i imali su blagoslov Njegove naklonosti.

Lekcija za nas danas je kada Bog nešto zabrani, to je za naše dobro. Ne poslušati Njega, ići svojim putem i odlučivati šta je dobro,a šta ne za nas će uvek voditi do propasti. Naš nebeski Otac koji nas je stvorio zna šta je najbolje za nas i kada nešto zabrani, treba da ga slušamo. Kada odaberemo da poslušamo sami sebe, umesto Njegove savršene i svete volje, stvari nikada ne idu dobro po nas. Adam i Eva su došli do tog tužnog otkrića pošto su okusili zabranjeni plod, a od tada, čovečanstvo pati zbog posledica njihove odluke (Rimljaima 5:12).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li greh Adama i Eve zaista ima veze sa time što su pojeli zabranjeno voće?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries