settings icon
share icon
Pitanje

Koje različite vrste anđela postoje?

српски

Odgovor


Anđeli se dele u dve kategorije: anđele koji „nisu pali" i pale anđele. Anđeli koji nisu pali su oni koji su ostali sveti tokom svog postojanja i zovu se „sveti anđeli". U Bibliji, kada se, uopšteno, pominju anđeli, misli se na ove svete anđele. Suprotno tome, pali anđeli su oni koji nisu zadržali svoju svetost.

Sveti anđeli dele po posebnim klasama i neki pojedinci imaju ime i oni se pominju. Arhanđeo Mihajlo je, verovatno, glava svih svetih anđela i njegovo ime znači „koji je nalik Bogu?" (Danilo 10:21; 12:1; 1. Solunjanima 4:16; Juda 1:9; Otkrivenje 12:7-10). Gavrilo je jedan od glavnih Božijih glasnika, njegovo ime znači „Božiji heroj" i njemu su bile poverene bitne poruke kao on koje su predane Danilu (Danilo 8:16; 9:21), Zahariji (Luka 1:18-19) i Mariji (Luka 1:26-38).

Većina svetih anđela nije imenovana u Bibliji, ali su opisani kao „izabrani anđeli" (1. Timoteju 5:21). Izrazi „vlasti" i „poglavarstva" izgleda da se koriste za sve anđele, bilo da su sveti ili pali (Luka 21:26; Rimljanima 8:38; Efescima 1:21; 3:10; Kološanima 1:16; 2:10, 15; 1. Petrova 3:22). Neki anđeli su označeni kao „heruvimi", sveta stvorenja koja brane Božiju svetost od bilo kakve uprljanosti grehom (Postanje 3:24; Izlazak 25:18, 20). „Serafimi" predstavljaju drugu klasu anđela, koji se pominju samo jednom u Bibliji u Isaiji 6:2-7 i opisani su sa tri para krila. Oni izgleda da imaju ulogu slavljenja Boga, Božijih glasnika na zemlji i posebno se bave Božijom svetošću. Većina pominjanja svetih anđela u Bibliji odnosi se na njihove službe, koje su široke. Sveti anđeli prisustvovali su stvaranju, donošenju Zakona, rođenju Hrista i Njegovom vaskrsenju, uznesenju i biće prisutni vaznesenju Crkve prilikom drugog Hristovog dolaska.

Veliki kontrast društvu svetih anđela predstavljaju pali anđeli kojima, takođe, nema broja, mada ih ima mnogo manje nego svetih anđela i opisani su kao pali u odnosu na svoje prvo stanje. Vođeni Satanom, koji je, prvobitno, bio sveti anđeo, pali anđeli su prebegli, pobunili se protiv Boga i postali su grešni u svojoj prirodi i delu. Pali anđeli podeljeni su u dve kategorije; oni koji su slobodni i oni koji su vezani. Jedino se Satana, od palih anđela, pominje u Bibliji. Kada je Satana pao (Jovan 8:44; Luka 10:18), on je sa sobom povukao trećinu anđela. Od ovih, neki su svezani lancima i čekaju sud (1. Korinćanima 6:3; 2. Petrova 2:4; Juda 1:6), a ostatak je slobodan i to su demoni, koji se pominju u celom Novom zavetu (Marko 5:9, 15; Luka 8:30; 1. Timoteju 4:1). Oni su Satanine sluge u svim njegovim poduhvatima i dele njegovu sudbinu (Matej 25:41; Otkrivenje 20:10).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje različite vrste anđela postoje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries