settings icon
share icon
Питање

Које различите врсте анђела постоје?

srpski
Одговор


Анђели се деле у две категорије: анђеле који „нису пали" и пале анђеле. Анђели који нису пали су они који су остали свети током свог постојања и зову се „свети анђели". У Библији, када се, уопштено, помињу анђели, мисли се на ове свете анђеле. Супротно томе, пали анђели су они који нису задржали своју светост.

Свети анђели деле по посебним класама и неки појединци имају име и они се помињу. Арханђео Михајло је, вероватно, глава свих светих анђела и његово име значи „који је налик Богу?" (Данило 10:21; 12:1; 1. Солуњанима 4:16; Јуда 1:9; Откривење 12:7-10). Гаврило је један од главних Божијих гласника, његово име значи „Божији херој" и њему су биле поверене битне поруке као он које су предане Данилу (Данило 8:16; 9:21), Захарији (Лука 1:18-19) и Марији (Лука 1:26-38).

Већина светих анђела није именована у Библији, али су описани као „изабрани анђели" (1. Тимотеју 5:21). Изрази „власти" и „поглаварства" изгледа да се користе за све анђеле, било да су свети или пали (Лука 21:26; Римљанима 8:38; Ефесцима 1:21; 3:10; Колошанима 1:16; 2:10, 15; 1. Петрова 3:22). Неки анђели су означени као „херувими", света створења која бране Божију светост од било какве упрљаности грехом (Постање 3:24; Излазак 25:18, 20). „Серафими" представљају другу класу анђела, који се помињу само једном у Библији у Исаији 6:2-7 и описани су са три пара крила. Они изгледа да имају улогу слављења Бога, Божијих гласника на земљи и посебно се баве Божијом светошћу. Већина помињања светих анђела у Библији односи се на њихове службе, које су широке. Свети анђели присуствовали су стварању, доношењу Закона, рођењу Христа и Његовом васкрсењу, узнесењу и биће присутни вазнесењу Цркве приликом другог Христовог доласка.

Велики контраст друштву светих анђела представљају пали анђели којима, такође, нема броја, мада их има много мање него светих анђела и описани су као пали у односу на своје прво стање. Вођени Сатаном, који је, првобитно, био свети анђео, пали анђели су пребегли, побунили се против Бога и постали су грешни у својој природи и делу. Пали анђели подељени су у две категорије; они који су слободни и они који су везани. Једино се Сатана, од палих анђела, помиње у Библији. Када је Сатана пао (Јован 8:44; Лука 10:18), он је са собом повукао трећину анђела. Од ових, неки су свезани ланцима и чекају суд (1. Коринћанима 6:3; 2. Петрова 2:4; Јуда 1:6), а остатак је слободан и то су демони, који се помињу у целом Новом завету (Марко 5:9, 15; Лука 8:30; 1. Тимотеју 4:1). Они су Сатанине слуге у свим његовим подухватима и деле његову судбину (Матеј 25:41; Откривење 20:10).

EnglishВрати се на Српску страну

Које различите врсте анђела постоје?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries