settings icon
share icon
Pitanje

Šta su to vrata pakla?

српски

Odgovor


Izraz "vrata pakla" ili "vrata Ada" se nalazi samo jednom u celom Svetom Pismu, u Mateju 16:18. U ovom odlomku Isus govori o izgradnji Njegove Crkve: "I ja ti kažem da si Petar, i na toj steni sazidaću Crkvu svoju, i vrata adova neće je nadvladati" (Matthew 16:18).

U to vreme Isus još nije bio uspostavio svoju crkvu. U stvari, ovo je prva instanca reči crkva u Novom zavetu. Reč crkva, kako je koristi Isus, izvedena je iz grčke reči ekklasia, što znači „pozvana" ili „skupština". Drugim rečima, crkva koju Isus pominje kao svoju crkvu je skup ljudi koji su pozvani iz sveta Hristovim evanđeljem.

Istraživači Biblije raspravljaju o stvarnom značenju izraza „i vrata adova neće je nadvladati". Jedno od boljih tumačenja značenja ove fraze je sledeće. U antičko doba gradovi su bili okruženi zidovima sa kapijama i u bitkama su kapije ovih gradova obično bile prvo mesto koje bi njihovi neprijatelji napali. To je bilo zato što je zaštita grada bila određena jačinom i moći njegovih kapija.

Kao takva, „kapija pakla" ili „kapija Ada" označavaju moć Ada. Ime „Had" je prvobitno bilo ime boga koji je predsedavao carstvom mrtvih koje se često nazivalo „kućom Hada". Označavao je mesto na koje se spušta svako ko napusti ovaj život, bez obzira na njegov moralni karakter. U Novom zavetu, Ad je carstvo mrtvih, a u ovom stihu Ad ili pakao je predstavljen kao moćni grad sa svojim kapijama koje predstavljaju njegovu moć.

Isus ovde govori o svojoj predstojećoj smrti. Iako će biti razapet i sahranjen, ustaće iz mrtvih i sagradiće svoju crkvu. Isus naglašava činjenicu da ga sile smrti neće moći zadržati. Ne samo da će crkva biti uspostavljena uprkos silama pakla ili Ada, već će crkva napredovati uprkos tim silama. Crkva nikada neće propasti, iako će generacije za generacijom podleći moći fizičke smrti, ipak će se druge generacije pojaviti da ovekoveče crkvu. I ona će trajati sve dok ne ispuni svoju misiju na zemlji kao što je Isus zapovedio:

"Meni je dana sva vlast na nebu i na zemlji. Zato idite i načinite sve narode mojim učenicima, krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam naložio; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka sveta" (Matthew 28:18–20).

Jasno je da je Isus izjavio da smrt nema moć da zadrži Božji narod u zatočeništvu. Njene kapije nisu dovoljno jake da savladaju i drže u zatočeništvu crkvu Božiju. Gospod je pobedio smrt (Rimljanima 8:2; Dela apostolska 2:24). I pošto „smrt ne gospodari više nad Njim" (Rimljanima 6:9), ona više nije gospodar ni nad onima koji pripadaju Njemu.

Satana ima moć smrti i on će uvek koristiti tu moć da pokuša da uništi Hristovu crkvu. Ali imamo ovo Isusovo obećanje da će Njegova crkva, Njegovi „pozvani" prevladati: „ Još malo i svet me neće više videti, a vi ćete me videti, i živećete zato što ja živim" (Jovan 14:19).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta su to vrata pakla?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries