settings icon
share icon
Питање

Шта су то врата пакла?

srpski
Одговор


Израз "врата пакла" или "врата Ада" се налази само једном у целом Светом Писму, у Матеју 16:18. У овом одломку Исус говори о изградњи Његове Цркве:

"И ја ти кажем да си Петар, и на тој стени сазидаћу Цркву своју, и врата адова неће је надвладати" (Маттхеw 16:18).

У то време Исус још није био успоставио своју цркву. У ствари, ово је прва инстанца речи црква у Новом завету. Реч црква, како је користи Исус, изведена је из грчке речи еккласиа, што значи „позвана" или „скупштина". Другим речима, црква коју Исус помиње као своју цркву је скуп људи који су позвани из света Христовим еванђељем.

Истраживачи Библије расправљају о стварном значењу израза „и врата адова нец́е је надвладати". Једно од бољих тумачења значења ове фразе је следец́е. У античко доба градови су били окружени зидовима са капијама и у биткама су капије ових градова обично биле прво место које би њихови непријатељи напали. То је било зато што је заштита града била одређена јачином и моћи његових капија.

Као таква, „капија пакла" или „капија Ада" означавају моц́ Ада. Име „Хад" је првобитно било име бога који је председавао царством мртвих које се често називало „куц́ом Хада". Означавао је место на које се спушта свако ко напусти овај живот, без обзира на његов морални карактер. У Новом завету, Ад је царство мртвих, а у овом стиху Ад или пакао је представљен као моц́ни град са својим капијама које представљају његову моц́.

Исус овде говори о својој предстојец́ој смрти. Иако ће бити разапет и сахрањен, устаће из мртвих и саградиће своју цркву. Исус наглашава чињеницу да га силе смрти неће моћи задржати. Не само да ће црква бити успостављена упркос силама пакла или Ада, вец́ ће црква напредовати упркос тим силама. Црква никада нец́е пропасти, иако ће генерације за генерацијом подлећи моц́и физичке смрти, ипак ц́е се друге генерације појавити да овековече цркву. И она ће трајати све док не испуни своју мисију на земљи као што је Исус заповедио:

"Мени је дана сва власт на небу и на земљи. Зато идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам наложио; и ево ја сам с вама у све дане до свршетка света" (Маттхеw 28:18–20).

Јасно је да је Исус изјавио да смрт нема моц́ да задржи Божји народ у заточеништву. Њене капије нису довољно јаке да савладају и држе у заточеништву цркву Божију. Господ је победио смрт (Римљанима 8:2; Дела апостолска 2:24). И пошто „смрт не господари више над Њим" (Римљанима 6:9), она више није господар ни над онима који припадају Њему.

Сатана има моц́ смрти и он ц́е увек користити ту моц́ да покуша да уништи Христову цркву. Али имамо ово Исусово обец́ање да ц́е Његова црква, Његови „позвани" превладати: „ Још мало и свет ме неће више видети, а ви ћете ме видети, и живећете зато што ја живим" (Јован 14:19).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта су то врата пакла?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries