settings icon
share icon
Pitanje

Da li verski iscelitelji zaista postoje? Da li verski iscelitelj leči istom silom kao Isus?

српски

Odgovor


Nema sumnje da Bog ima silu da isceli svakog bilo kada. Pitanje je da li On bira da to učini kroz one koji se zovu „verski iscelitelji". Ovi pojedinci obično ubeđuju svoju publiku da Bog želi da njima bude dobro i da će kroz njihovu veru- i obično finansijski doprinos- Bog nagraditi njihovu veru isceljujući ih kroz Hristovu silu.

Poredeći isceljujući službu Gospoda Isusa sa službom modernih verskih iscelitelja, možemo da odredimo da li su njihove tvrdnje zasnovane na Bibliji. Ukoliko, kako kažu, leče putem iste sile i na isti način kako je to činio Isus, trebalo bi da vidimo jasne sličnosti među njima. Međutim, upravo suprotno je istina. Marko 1:29-34 nam daje opis samo jednog dana Isusove isceljujuće službe. Njegova sila da isceli – i da čini razna druga čuda – bio je dokaz da je On imao silu i nad fizičkim i duhovnim efektima kletve greha. On je iscelio one koji su bili pogođeni fizičkim bolestima i povredama, čak je i dizao iz mrtvih i izbacivao je demone iz onih koji su bili njima opsednuti. Samo Bog može da nas spasi od rezultata čovekovog pada u greh — bolesti i smrti, a putem svojih čuda, Isus je dokazao svoje božanstvo.

Postoji nekoliko odlika u načinu na koji je Isus isceljivao koje ne krase moderne verske iscelitelje. Prvo, On je isceljivao u momentu. Petrova tašta (Marko 1:31), kapetanov sluga (Matej 8:13), Jairova kći (Marko 5:41-42) i uzet čovek (Luka 5:24-25) su svi bili izlečeni u momentu. Nisu morali da idu kući da bi im bilo bolje, što je savet mnogih verskih iscelitelja. Drugo, Isus je isceljivao u potpunosti. Petrova tašta bila je u potpunosti funkcionalna posle isceljenja od bolesti koja je bila toliko teška da je bila vezana za krevet, ali, kada ju je Isus iscelio , odmah je ustala i pripremila obrok za sve koji su bili u kući. Slepi prosjaci u Mateju 20:34 dobili su odmah vid. Treće, Isus je isceljivao sve (Matej 4:24; Luka 4:40). Nije im traženo da pre nego što dođu Hristu idu na pregled, što je standardna procedura sa današnjim isceliteljima. Nije postojala vrsta isceljenja zbog koje bi se kvalifikovali. Isus je isceljivao sve vremen na mnogim mestima, a ne u studiu pod strogo kontrolisanim okolnostima.

Četvrto, Isus je isceljivao istinske organske bolesti, a ne simptome kao što čine verski iscelitelji. Isus nikad nije iscelio ikoga od glavobolje ili bola u leđima. On je isceljivao od gube, slepila ili paralyze – čuda koja su zaista mogla da se provere. Na kraju, Isus je izlečio vrhunsku bolest – smrt. On je izveo Lazara iz mrtvih posle četiri dana u grobu. Nijedan verski iscelitelj ne može to da ponovi. Pored toga, Njegova isceljenja nisu zahtevala veru kao preduslov. U stvari, većinu koju je iscelio nisu bili vernici.

Uvek su postojali lažni iscelitelji, koji su, zarad finansijskog dobitka , vrebali očajne i napaćene ljude. Takvo ponašanje je najgora vrsta bogohuljenja, jer mnogi, čiji je novac protraćen na lažna obećanja, odbace odmah Hrista, jer On ne čini ono što je iscelitelj obećao. Ako verski iscelitelji imaju moć da isceljuju, zašto ne hodaju bolničkim hodnicima isceljujući svakog i otpuštajući ih kući? Zašto ne idu po klinikama i ne leče sve pacijente od SIDE? Oni to ne rade, jer nisu sposobni. Oni nemaju silu isceljenja koju je Isus posedovao.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li verski iscelitelji zaista postoje? Da li verski iscelitelj leči istom silom kao Isus?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries