settings icon
share icon
Питање

Да ли верски исцелитељи заиста постоје? Да ли верски исцелитељ лечи истом силом као Исус?

srpski
Одговор


Нема сумње да Бог има силу да исцели сваког било када. Питање је да ли Он бира да то учини кроз оне који се зову „верски исцелитељи". Ови појединци обично убеђују своју публику да Бог жели да њима буде добро и да ће кроз њихову веру- и обично финансијски допринос- Бог наградити њихову веру исцељујући их кроз Христову силу.

Поредећи исцељујући службу Господа Исуса са службом модерних верских исцелитеља, можемо да одредимо да ли су њихове тврдње засноване на Библији. Уколико, како кажу, лече путем исте силе и на исти начин како је то чинио Исус, требало би да видимо јасне сличности међу њима. Међутим, управо супротно је истина. Марко 1:29-34 нам даје опис само једног дана Исусове исцељујуће службе. Његова сила да исцели – и да чини разна друга чуда – био је доказ да је Он имао силу и над физичким и духовним ефектима клетве греха. Он је исцелио оне који су били погођени физичким болестима и повредама, чак је и дизао из мртвих и избацивао је демоне из оних који су били њима опседнути. Само Бог може да нас спаси од резултата човековог пада у грех mdash; болести и смрти, а путем својих чуда, Исус је доказао своје божанство.

Постоји неколико одлика у начину на који је Исус исцељивао које не красе модерне верске исцелитеље. Прво, Он је исцељивао у моменту. Петрова ташта (Марко 1:31), капетанов слуга (Матеј 8:13), Јаирова кћи (Марко 5:41-42) и узет човек (Лука 5:24-25) су сви били излечени у моменту. Нису морали да иду кући да би им било боље, што је савет многих верских исцелитеља. Друго, Исус је исцељивао у потпуности. Петрова ташта била је у потпуности функционална после исцељења од болести која је била толико тешка да је била везана за кревет, али, када ју је Исус исцелио , одмах је устала и припремила оброк за све који су били у кући. Слепи просјаци у Матеју 20:34 добили су одмах вид. Треће, Исус је исцељивао све (Матеј 4:24; Лука 4:40). Није им тражено да пре него што дођу Христу иду на преглед, што је стандардна процедура са данашњим исцелитељима. Није постојала врста исцељења због које би се квалификовали. Исус је исцељивао све времен на многим местима, а не у студиу под строго контролисаним околностима.

Четврто, Исус је исцељивао истинске органске болести, а не симптоме као што чине верски исцелитељи. Исус никад није исцелио икога од главобоље или бола у леђима. Он је исцељивао од губе, слепила или паралyзе – чуда која су заиста могла да се провере. На крају, Исус је излечио врхунску болест – смрт. Он је извео Лазара из мртвих после четири дана у гробу. Ниједан верски исцелитељ не може то да понови. Поред тога, Његова исцељења нису захтевала веру као предуслов. У ствари, већину коју је исцелио нису били верници.

Увек су постојали лажни исцелитељи, који су, зарад финансијског добитка , вребали очајне и напаћене људе. Такво понашање је најгора врста богохуљења, јер многи, чији је новац протраћен на лажна обећања, одбаце одмах Христа, јер Он не чини оно што је исцелитељ обећао. Ако верски исцелитељи имају моћ да исцељују, зашто не ходају болничким ходницима исцељујући сваког и отпуштајући их кући? Зашто не иду по клиникама и не лече све пацијенте од СИДЕ? Они то не раде, јер нису способни. Они немају силу исцељења коју је Исус поседовао.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли верски исцелитељи заиста постоје? Да ли верски исцелитељ лечи истом силом као Исус?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries