settings icon
share icon
Pitanje

Zašto bih na radnom mestu govorio o svojoj veri?

српски

Odgovor


Postoji mnogo razloga zbog kojih bismo kao Hristovi sledbenici trebali biti nestrpljivi da govorimo o svojoj veri u svim okolnostima. Međutim, kada se radi o našem radnom mestu treba da uzmemo u obzir neke dodatne faktore. Kao zaposleni, obavezali smo se da ćemo svom poslodavcu pružiti punu angažovanost tokom radnog vremena. Da bismo imali dobro hrišćansko svedočanstvo, prvo moramo ispuniti ovu obavezu. Evangelistički napori ne bi trebalo da se mešaju u dužnosti koje smo se obavezali da ispunjavamo (1. Soluncima 5: 12-14). Ako se to desi, naša dela će izneveriti naše reči i kredibilitet našeg svedočanstva će biti izgubljen. Dakle, trebali bismo biti nestrpljivi da budemo najbolji radnici koje naši poslodavci imaju (Kološanima 3:23). To će našim rečima dati određeni autoritet kada kasnije govorimo o svojoj veri.

Među mnogim razlozima da govorimo o svojoj veri, postoje tri imperativa:

1) Naš Gospod i Spasitelj Isus Hristos to zapoveda. Tokom svojih poslednjih trenutaka na zemlji sa svojim učenicima, Hristos je mogao da kaže bilo šta. Ono što je On izabrao da im kaže bilo je da idu s Njegovim blagoslovom i u Njegovoj snazi da propovedaju evanđelje kako bi drugi mogli da upoznaju spasonosnu silu i blagosloveni odnos sa Isusom Hristom (Matej 28: 18-20).

2) Dužnost to zahteva. Ako nas je Hristos otkupio, onda nam je dato nešto što nije naše. Bez Božje blagodati bili bismo izgubljeni za celu večnost. Šanse su da je većina nas došla do vere i spasenja zato što je neko govorio sa nama; kako onda da ne učinimo isto za druge? Isus je rekao da kao što smo slobodno dobili, trebali bismo i slobodno davati (Matej 10: 8). Bog nam je poverio da budemo Njegovi glasnici izgubljenima (Dela 1: 8; 1. Soluncima 2: 4).

3) Zahvalnost ga podstiče. Stav iskrene zahvalnosti jedna je od mnogih stvari koje obeležavaju istinskog vernika u Isusa Hrista. Što više iskreno ispitujemo izopačenost sopstvenog srca, to više prepoznajemo koliko je veliko oproštenje koje nam pruženo i utoliko smo zahvalniji Bogu što nas je otkupio. Ova zahvalnost se izražava time što mu odajemo priznanje za ono što je učinio za nas — ono što nismo mogli učiniti za sebe. Najbolji način na koji se možemo zahvaliti Bogu je da mu damo svu slavu za ono što je učinio za nas i da drugima kažemo o Njegovoj velikoj ljubavi i milosti.

Kako da govorimo o svojoj veri na radnom mestu? Prvo, postoji „tiho" svedočenje — ono koje govori mnogo, bez reči. To podrazumeva da si lojalan i veran radnik , da ne govoriš loše o svom poslodavcu ili kolegama. Niko ne radi sa savršenim šefom ili savršenim kolegama, ali ako radimo sa stavom opisanim u Kološanima 3:23: „ I sve šta god činite, od srca činite kao Gospodu, a ne kao ljudima", mi ćemo doneti čast Bogu jer sve što radimo, radićemo za Njega, jedinog zaista savršenog Šefa. Kada radimo za Gospoda, naša sposobnost da se nosimo sa stresom na poslu i da se prema drugima odnosimo ljubazno i strpljivo učiniće nas istaknutim među našim saradnicima. Kada drugi primete naše stavove, oni će to sigurno komentarisati, pružajući nam priliku da objasnimo kome zaista služimo i kako je On uticao na naš život. Drugim rečima, ponekad je potrebno da „pređemo određeni put" pre nego što dobijemo priliku da govorimo.

Kad se otvore vrata da govorimo o našoj veri, moramo biti „ svagda spremni na odgovor svakom ko traži razlog nade koja je u vama, samo s blagošću i sa strahom" (1. Petrova 3:15 ). To znači biti marljiv u našem proučavanju Biblije u pripremi za ta otvorena vrata. Ako pustimo da „ Hristova reč bogato obitava u vama[nama], u svakoj mudrosti" (Kološanima 3:16), uvek ćemo biti spremni. Na kraju, molite se Bog da otvori mogućnosti da govorite o Hristu sa drugima — one „božanska susrete" sa ljudima čija je srca Bog pripremio da prime Njegovu istinu od nas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto bih na radnom mestu govorio o svojoj veri?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries