settings icon
share icon
Питање

Зашто бих на радном месту говорио о својој вери?

srpski
Одговор


Постоји много разлога због којих бисмо као Христови следбеници требали бити нестрпљиви да говоримо о својој вери у свим околностима. Међутим, када се ради о нашем радном месту треба да узмемо у обзир неке додатне факторе. Као запослени, обавезали смо се да ц́емо свом послодавцу пружити пуну ангажованост током радног времена. Да бисмо имали добро хришћанско сведочанство, прво морамо испунити ову обавезу. Евангелистички напори не би требало да се мешају у дужности које смо се обавезали да испуњавамо (1. Солунцима 5: 12-14). Ако се то деси, наша дела ће изневерити наше речи и кредибилитет нашег сведочанства ц́е бити изгубљен. Дакле, требали бисмо бити нестрпљиви да будемо најбољи радници које наши послодавци имају (Колошанима 3:23). То ц́е нашим речима дати одређени ауторитет када касније говоримо о својој вери.

Међу многим разлозима да говоримо о својој вери, постоје три императива:

1) Наш Господ и Спаситељ Исус Христос то заповеда. Током својих последњих тренутака на земљи са својим ученицима, Христос је могао да каже било шта. Оно што је Он изабрао да им каже било је да иду с Његовим благословом и у Његовој снази да проповедају еванђеље како би други могли да упознају спасоносну силу и благословени однос са Исусом Христом (Матеј 28: 18-20).

2) Дужност то захтева. Ако нас је Христос откупио, онда нам је дато нешто што није наше. Без Божје благодати били бисмо изгубљени за целу вечност. Шансе су да је вец́ина нас дошла до вере и спасења зато што је неко говорио са нама; како онда да не учинимо исто за друге? Исус је рекао да као што смо слободно добили, требали бисмо и слободно давати (Матеј 10: 8). Бог нам је поверио да будемо Његови гласници изгубљенима (Дела 1: 8; 1. Солунцима 2: 4).

3) Захвалност га подстиче. Став искрене захвалности једна је од многих ствари које обележавају истинског верника у Исуса Христа. Што више искрено испитујемо изопаченост сопственог срца, то више препознајемо колико је велико опроштење које нам пружено и утолико смо захвалнији Богу што нас је откупио. Ова захвалност се изражава тиме што му одајемо признање за оно што је учинио за нас — оно што нисмо могли учинити за себе. Најбољи начин на који се можемо захвалити Богу је да му дамо сву славу за оно што је учинио за нас и да другима кажемо о Његовој великој љубави и милости.

Како да говоримо о својој вери на радном месту? Прво, постоји „тихо" сведочење — оно које говори много, без речи. То подразумева да си лојалан и веран радник , да не говориш лоше о свом послодавцу или колегама. Нико не ради са савршеним шефом или савршеним колегама, али ако радимо са ставом описаним у Колошанима 3:23: „ И све шта год чините, од срца чините као Господу, а не као људима", ми ћемо донети част Богу јер све што радимо, радићемо за Њега, јединог заиста савршеног Шефа. Када радимо за Господа, наша способност да се носимо са стресом на послу и да се према другима односимо љубазно и стрпљиво учиниц́е нас истакнутим међу нашим сарадницима. Када други примете наше ставове, они ц́е то сигурно коментарисати, пружајуц́и нам прилику да објаснимо коме заиста служимо и како је Он утицао на наш живот. Другим речима, понекад је потребно да „пређемо одређени пут" пре него што добијемо прилику да говоримо.

Кад се отворе врата да говоримо о нашој вери, морамо бити „ свагда спремни на одговор сваком ко тражи разлог наде која је у вама, само с благошћу и са страхом" (1. Петрова 3:15 ). То значи бити марљив у нашем проучавању Библије у припреми за та отворена врата. Ако пустимо да „ Христова реч богато обитава у вама[нама], у свакој мудрости" (Колошанима 3:16), увек ц́емо бити спремни. На крају, молите се Бог да отвори могуц́ности да говорите о Христу са другима — оне „божанска сусрете" са људима чија је срца Бог припремио да приме Његову истину од нас.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто бих на радном месту говорио о својој вери?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries