settings icon
share icon
Pitanje

Kako spasenje nije po delima kada se zahteva vera? Zar nije i verovanje delo?

српски

Odgovor


Naše spasenje zavisi isključivo od Isusa Hrista. On je naša zamena, preuzeo je kaznu greha (2. Korinćanima 5:21); On je naš Spasitelj od greha (Jovan 1:29). On je začetnik i usavršitelj vere (Jevrejima 12:2). Delo koje je bilo neopodno da se obezbedi spasenje je Isus sam izvršio. Živeo je savršenim životom, preuzeo je Božiju osudu za greh i ustao je ponovo iz mrtvih (Jevrejima 10:12).

Biblija je sasvim jasna da naša dela ne mogu da pomognu da se zasluži spasenje. Mi smo spašeni „ne na osnovu dela koja smo mi učinili u pravednosti″ (Titu 3:5). „Ne po delima" (Efescima 2:9). „Nema pravednoga — baš ni jednoga″ (Rimljanima 3:10). Ovo znači da, prinošenje žrtava, držanje zapovesti, odlazak u crkvu, krštenje i druga dobra dela nisu sposobna da bilo koga spasu. Bez obzira koliko da smo „dobri", nikada ne možemo da dostignemo Božiji standard svetosti (Rimljaima 3:23; Matej 19:17; Isaija 64:6).

Biblija je, takođe, jasna da je spasenje uslovno; Bog ne spašava svakog. Jedan uslov za spasenje je vera u Isusa Hrista. Skoro 200 puta u Novom zavetu, vera (ili verovanje) se pominje kao jedini uslov za spasenje (Jovan 1:12; Dela 16:31)

Jednom su ljudi pitali Isusa šta da bi mogli da urade da udovolje Bogu: „Šta da radimo da bismo činili dela Božija?″ Isus ih odmah usmeri ka veri: „Ovo je delo Božije, da verujete u onoga koga je On poslao″ (Jovan 6: 28-29). Zato, postavljeno pitanje je u vezi sa Božijim uslovima (množina), a Isusov odgovor je da je Božiji uslov (jednina) da veruješ u Njega.

Blagodat znači da nam Bog daje nešto nešto što ne možemo da zaradimo ili zaslužimo. Prema Rimljanima 11:6 „dela" bilo koje vrste uništavaju blagodat – radnik zarađuje platu, dok onaj koji prima blagodat je prosto dobije, nezarađenu. S obzirom da je spasenje potpuno po blagodati, ne može da se zaradi. Vera, zato, nije delo. Vera ne može da se smatra „delom", inače bi uništila blagodat. (Vidi Rimljaima 4 – Avramovo spasenje zavisilo je od vere u Boga, nasuprot bilo kom delu koje je on učinio).

Recimo da ti je neko anonimno poslao ček na milion dolara. Novac je tvoj ako ga želiš, ali i dalje moraš da unovčiš ček. Ni na koji način potpisivanje tvog imena ne može da se smatra zarađivanjem milion dolara – unovčavanje nije delo. Nikada ne možeš da se hvališ da si postao milioner ulaganjem napora ili zbog poslovne veštine. Ne, milion dolara bio je dar, a potpisivanje tvog imena je jedini način da ga primiš. Na sličan način, pokazivanje vere je jedini način da se primi velikodušni Božiji dar, a vera ne može da se smatra delom koje je vredno poklona.

Prava vera ne može da se smatra delom, jer prava vera uključuje prestanak naših dela u telu. Objekat prave vere je Isus i Njegovo delo za nas (Matej 11:28-29; Jevrejima 4:10).

Da odemo i jedan korak dalje, prava vera ne može da se smatra delom, jer čak je i vera dar od Boga, ne nešto što sami proizvodimo. „Jer ste posredstvom vere blagodaću spaseni, i to nije od vas, — Božiji je dar" (Efescima 2:8). „Niko ne može da dođe k meni, ako ga ne privuče Otac koji me je poslao″ (Jovan 6:44). Slava Bogu za Njegovu silu da spase i Njegovu blagodat da učini spasenje stvarnim!

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako spasenje nije po delima kada se zahteva vera? Zar nije i verovanje delo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries