settings icon
share icon
Питање

Како спасење није по делима када се захтева вера? Зар није и веровање дело?

srpski
Одговор


Наше спасење зависи искључиво од Исуса Христа. Он је наша замена, преузео је казну греха (2. Коринћанима 5:21); Он је наш Спаситељ од греха (Јован 1:29). Он је зачетник и усавршитељ вере (Јеврејима 12:2). Дело које је било неоподно да се обезбеди спасење је Исус сам извршио. Живео је савршеним животом, преузео је Божију осуду за грех и устао је поново из мртвих (Јеврејима 10:12).

Библија је сасвим јасна да наша дела не могу да помогну да се заслужи спасење. Ми смо спашени „не на основу дела која смо ми учинили у праведности″ (Титу 3:5). „Не по делима" (Ефесцима 2:9). „Нема праведнога — баш ни једнога″ (Римљанима 3:10). Ово значи да, приношење жртава, држање заповести, одлазак у цркву, крштење и друга добра дела нису способна да било кога спасу. Без обзира колико да смо „добри", никада не можемо да достигнемо Божији стандард светости (Римљаима 3:23; Матеј 19:17; Исаија 64:6).

Библија је, такође, јасна да је спасење условно; Бог не спашава сваког. Један услов за спасење је вера у Исуса Христа. Скоро 200 пута у Новом завету, вера (или веровање) се помиње као једини услов за спасење (Јован 1:12; Дела 16:31)

Једном су људи питали Исуса шта да би могли да ураде да удовоље Богу: „Шта да радимо да бисмо чинили дела Божија?″ Исус их одмах усмери ка вери: „Ово је дело Божије, да верујете у онога кога је Он послао″ (Јован 6: 28-29). Зато, постављено питање је у вези са Божијим условима (множина), а Исусов одговор је да је Божији услов (једнина) да верујеш у Њега.

Благодат значи да нам Бог даје нешто нешто што не можемо да зарадимо или заслужимо. Према Римљанима 11:6 „дела" било које врсте уништавају благодат – радник зарађује плату, док онај који прима благодат је просто добије, незарађену. С обзиром да је спасење потпуно по благодати, не може да се заради. Вера, зато, није дело. Вера не може да се сматра „делом", иначе би уништила благодат. (Види Римљаима 4 – Аврамово спасење зависило је од вере у Бога, насупрот било ком делу које је он учинио).

Рецимо да ти је неко анонимно послао чек на милион долара. Новац је твој ако га желиш, али и даље мораш да уновчиш чек. Ни на који начин потписивање твог имена не може да се сматра зарађивањем милион долара – уновчавање није дело. Никада не можеш да се хвалиш да си постао милионер улагањем напора или због пословне вештине. Не, милион долара био је дар, а потписивање твог имена је једини начин да га примиш. На сличан начин, показивање вере је једини начин да се прими великодушни Божији дар, а вера не може да се сматра делом које је вредно поклона.

Права вера не може да се сматра делом, јер права вера укључује престанак наших дела у телу. Објекат праве вере је Исус и Његово дело за нас (Матеј 11:28-29; Јеврејима 4:10).

Да одемо и један корак даље, права вера не може да се сматра делом, јер чак је и вера дар од Бога, не нешто што сами производимо. „Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, — Божији је дар" (Ефесцима 2:8). „Нико не може да дође к мени, ако га не привуче Отац који ме је послао″ (Јован 6:44). Слава Богу за Његову силу да спасе и Његову благодат да учини спасење стварним!

EnglishВрати се на Српску страну

Како спасење није по делима када се захтева вера? Зар није и веровање дело?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries