settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da naučim da verujem Bogu?

српски

Odgovor


Ne možemo verovati nekome koga ne poznajemo i u tome leži tajna kako da učimo da verujemo Bogu. Kada neko kaže „Veruj mi", imamo dve reakcije. Ili možemo da kažemo, „Da , verovaću ti" ili možemo da kažemo „Zašto bih?" U Božijem slučaju, verovati Mu je prirodan sled kada shvatimo zašto bi trebalo da mu verujemo.

Glavni razlog zašto treba da verujemo Bogu je da je On vredan svakog našeg poverenja. Za razliku od ljudi, On nikada ne laže i nikada ne propušta da ispuni svoja obećanja. „Nije Bog čovek, pa da bi slagao, niti sin čovečiji da bi se pokajao. Šta on reče neće li učiniti? Što obeća, neće li izvršiti (Brojevi 23:19; Psalam 89:34).Za razliku od ljudi, On ima moć da sprovede u delo ono što planira da uradi. Isaija 14:24 nam kaže: „Zakle se Gospod nad vojskama govoreći ,Jeste, što sam smislio to će biti, izvršiće se što sam naumio'". Dalje, Njegovi planovi su savršeni, sveti i pravedni i On čini da sve stvari izađu na dobro za one koji Ga vole i koji su pozvani po Njegovoj svetoj svrsi (Rimljanima 8:28). Ako se potrudimo da spoznamo Boga kroz Njegovu Reč, vidimo da je On vredan našeg poverenja i naše poverenje u Njega će rasti svaki dan. Poznavati Ga znači verovati Mu.

Možemo da učimo da verujemo Bogu kada vidimo kako je On pokazao da je vredan poverenja u našim životima i životima drugih. U 1. Kraljevima 8:56 čitamo: „Blagosloven da je Gospod koji je smirio narod svoj Izrailja po svim obećanjima svojim. Od svih dobrih reči njegovih, koje je govorio preko Mojsija, sluge svoga, nije ni jedan ostala neispunjena". Zapis Božijih obećanja je tu u Njegovoj Reči da svi ljudi vide, kao što je i zapis o ispunjenju tih obećanja. Istorijiski dokumenti potkrepljuju ove događaje i govore o Božijoj vernosti Njegovom narodu. Svaki hrišćanin može da da lično svedočanstvo o Božijoj verodostojnosti dok vidimo Njegovo delo u našim životima, kako ispunjava obećanja da bi spasio naše duše i upotrebio nas za Njegovu svrhu (Efescima 2:8-10)I da bi nas utešio mirom koji prevazilazi svaki razum dok trčimo trku koju je planirao za nas (Filipljanima 4:6-7; Jevrejima 12:1). Što smo više u mogućnosti da iskusimo Njegovu blagodat, vernost i dobrotu, više Mu verujemo (Psalam 100:5; Isaija 25:1).

Treći razlog da verujemo Bogu je što i nemamo neku razumnu alternative. Da li treba da verujemo u sebe ili u druge koji su grešni, nepredvidivi, nepouzdani, imaju ograničenu mudrost i koji često prave loše izbore i odluke pod uticajem emocija? Ili ćemo verovati svemudrom, sveznajućem, svemoćnom, blagodatnom, milostivom Bogu punom ljubavi koji ima dobre namere prema nama? Izbor bi trebalo da bude očigledan, ali mi ne uspevamo da verujemo Bogu, jer Mu ne verujemo. Kao je već napomenuto, ne možemo se nadati da verujemo nekom ko je za nas stranac, ali to se lako da popraviti. Boga je lako naći i upoznati. Sve što treba da znamo o Bogu, Bog je blagodatno učinio dostupnim u Bibliji, Njegovoj svetoj Reči za Njegov narod. Poznavati Boga znači verovati Mu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da naučim da verujem Bogu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries