settings icon
share icon
Питање

Како могу да научим да верујем Богу?

srpski
Одговор


Не можемо веровати некоме кога не познајемо и у томе лежи тајна како да учимо да верујемо Богу. Када неко каже „Веруј ми", имамо две реакције. Или можемо да кажемо, „Да , вероваћу ти" или можемо да кажемо „Зашто бих?" У Божијем случају, веровати Му је природан след када шватимо зашто би требало да му верујемо.

Главни разлог зашто треба да верујемо Богу је да је Он вредан сваког нашег поверења. За разлику од људи, Он никада не лаже и никада не пропушта да испуни своја обећања. „Није Бог човек, па да би слагао, нити син човечији да би се покајао. Шта он рече неће ли учинити? Што обећа, неће ли извршити (Бројеви 23:19; Псалам 89:34).За разлику од људи, Он има моћ да спроведе у дело оно што планира да уради. Исаија 14:24 нам каже: „Закле се Господ над војскама говорећи ,Јесте, што сам смислио то ће бити, извршиће се што сам наумио'". Даље, Његови планови су савршени, свети и праведни и Он чини да све ствари изађу на добро за оне који Га воле и који су позвани по Његовој светој сврси (Римљанима 8:28). Ако се потрудимо да спознамо Бога кроз Његову Реч, видимо да је Он вредан нашег поверења и наше поверење у Њега ће расти сваки дан. Познавати Га значи веровати Му.

Можемо да учимо да верујемо Богу када видимо како је Он показао да је вредан поверења у нашим животима и животима других. У 1. Краљевима 8:56 читамо: „Благословен да је Господ који је смирио народ свој Израиља по свим обећањима својим. Од свих добрих речи његових, које је говорио преко Мојсија, слуге свога, није ни један остала неиспуњена". Запис Божијих обећања је ту у Његовој Речи да сви људи виде, као што је и запис о испуњењу тих обећања. Историјиски документи поткрепљују ове догађаје и говоре о Божијој верности Његовом народу. Сваки хришћанин може да да лично сведочанство о Божијој веродостојности док видимо Његово дело у нашим животима, како испуњава обећања да би спасио наше душе и употребио нас за Његову сврху (Ефесцима 2:8-10)И да би нас утешио миром који превазилази сваки разум док трчимо трку коју је планирао за нас (Филипљанима 4:6-7; Јеврејима 12:1). Што смо више у могућности да искусимо Његову благодат, верност и доброту, више Му верујемо (Псалам 100:5; Исаија 25:1).

Трећи разлог да верујемо Богу је што и немамо неку разумну алтернативе. Да ли треба да верујемо у себе или у друге који су грешни, непредвидиви, непоуздани, имају ограничену мудрост и који често праве лоше изборе и одлуке под утицајем емоција? Или ћемо веровати свемудром, свезнајућем, свемоћном, благодатном, милостивом Богу пуном љубави који има добре намере према нама? Избор би требало да буде очигледан, али ми не успевамо да верујемо Богу, јер Му не верујемо. Као је већ напоменуто, не можемо се надати да верујемо неком ко је за нас странац, али то се лако да поправити. Бога је лако наћи и упознати. Све што треба да знамо о Богу, Бог је благодатно учинио доступним у Библији, Његовој светој Речи за Његов народ. Познавати Бога значи веровати Му.Врати се на Српску страну

Како могу да научим да верујем Богу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries