settings icon
share icon
Pitanje

Koje je bilo značenje i važnost venca od trnja?

српски

Odgovor


Posle Isusovog lažnog suđenja i bičevanja, a pre raspeća, rimski vojnici „opletoše venac od trnja, te mu staviše na glavu i trsku u njegovu desnu ruku, pa kleknuše pred njim i narugaše mu se govoreći: ,Zdravo, judejski careʾ″ (Matej 27:29; vidi, takođe, Jovan 19:2-5). Iako je venac od trnja bio jako bolan, on se više odnosio na ismevanje nego na bol. „Judejskog cara" su tukli, ispljuvali i vređali rimski vojnici, najverovatnije niskog ranga. Venac od trnja bio je krajnji vid njihovog ismevanja, jer su upotrebili simbol kraljevstva i veličanstva — venac i pretvorili ga u nešto bolno i ponižavajuće.

Za hrišćane, venac od trnja je podsetnik na dve stvari: 1) Isus je bio i jeste, zaista kralj. Jednog dana, ceo svemir pokloniće se Isusu kao „Caru careva i Gospodaru gospodara″ (Otkrivenje 19:16). Ono što su rimski vojnici želeli da ismeju bila je, u stvari, slika Hristove dve uloge, prva — sluge koji pati (Isaija 53), a druga — Mesije/Cara koji pobeđuje (Otkrivenje 19). 2) Isus je bio voljan da pretrpi bol, uvrede i sramotu, sve zbog nas. Venac trnja i patnja koja ga je pratila su davno prošle i Isus je sada primio venac kojeg je vredan. Vidimo Isusa „za malo učinjenog manjim od anđela slavom i čašću ovenčana za smrtnu patnju, da bi po milosti Božijoj za sve okusio smrt″ (Jevrejima 2:9).

Postoji dalji simbolizam otelovljen u vencu od trnja. Kada su Adam i Eva zgrešili i navukli na svet zlo i prokletstvo, deo tog prokletstva nad čovečanstvom bio je „….zemlja će zbog tebe biti prokleta. S mukom ćeš se od nje hraniti celoga života; trnje i korov će ti rađati……" (Postanje 3:17-18). Ne znajući, rimski vojnici su uzeli predmet kletve i oblikovali ga u venac koji će nas, jednog dana, izbaviti od te kletve. „Hristos nas je iskupio od kletve zakona time što je on postao kletva za nas, jer je napisano: ,Neka je proklet svako ko visi na drvetuʾ″ (Galatima 3:13). Hristos, u svojoj savršenoj zastupničkoj žrtvi, izbavio nas je od kletve greha, čiji je simbol bilo trnje. Iako je bilo namenjeno za ismevanje, venac od trnja bio je, u stvari, odličan simbol onoga ko Isus jeste i šta je došao da postigne.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje je bilo značenje i važnost venca od trnja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries