settings icon
share icon
Питање

Које је било значење и важност венца од трња?

srpski
Одговор


После Исусовог лажног суђења и бичевања, а пре распећа, римски војници „оплетоше венац од трња, те му ставише на главу и трску у његову десну руку, па клекнуше пред њим и наругаше му се говорећи: ,Здраво, јудејски цареʾ″ (Матеј 27:29; види, такође, Јован 19:2-5). Иако је венац од трња био јако болан, он се више односио на исмевање него на бол. „Јудејског цара" су тукли, испљували и вређали римски војници, највероватније ниског ранга. Венац од трња био је крајњи вид њиховог исмевања, јер су употребили симбол краљевства и величанства — венац и претворили га у нешто болно и понижавајуће.

За хришћане, венац од трња је подсетник на две ствари: 1) Исус је био и јесте, заиста краљ. Једног дана, цео свемир поклониће се Исусу као „Цару царева и Господару господара″ (Откривење 19:16). Оно што су римски војници желели да исмеју била је, у ствари, слика Христове две улоге, прва — слуге који пати (Исаија 53), а друга — Месије/Цара који побеђује (Откривење 19). 2) Исус је био вољан да претрпи бол, увреде и срамоту, све због нас. Венац трња и патња која га је пратила су давно прошле и Исус је сада примио венац којег је вредан. Видимо Исуса „за мало учињеног мањим од анђела славом и чашћу овенчана за смртну патњу, да би по милости Божијој за све окусио смрт″ (Јеврејима 2:9).

Постоји даљи симболизам отеловљен у венцу од трња. Када су Адам и Ева згрешили и навукли на свет зло и проклетство, део тог проклетства над човечанством био је „….земља ће због тебе бити проклета. С муком ћеш се од ње хранити целога живота; трње и коров ће ти рађати……" (Постање 3:17-18). Не знајући, римски војници су узели предмет клетве и обликовали га у венац који ће нас, једног дана, избавити од те клетве. „Христос нас је искупио од клетве закона тиме што је он постао клетва за нас, јер је написано: ,Нека је проклет свако ко виси на дрветуʾ″ (Галатима 3:13). Христос, у својој савршеној заступничкој жртви, избавио нас је од клетве греха, чији је симбол било трње. Иако је било намењено за исмевање, венац од трња био је, у ствари, одличан симбол онога ко Исус јесте и шта је дошао да постигне.

EnglishВрати се на Српску страну

Које је било значење и важност венца од трња?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries