settings icon
share icon
Pitanje

Ko su sveci Velike nevolje?

српски

Odgovor


Sveci Velike nevolje su jednostavno sveci koji će živeti tokom Velike nevolje. Verujemo da će crkva biti uznesena pre Velike nevolje, ali Biblija govori da će veliki broj ljudi tokom Velike nevolje poverovati u Isusa Hrista. U ovoj viziji neba Jovan vidi ogroman broj svetaca tokom Velike nevolje koje će Antihrist načiniti mučenicima: „Potom videh, i gle, mnogi narod koga niko nije mogao izbrojati, od svake narodnosti i plemena i naroda i jezika, gde stoje pred prestolom i pred Jagnjetom, obučeni u bele haljine sa palmama u rukama svojim" (Otkrivenje 7:9). Kada je Jovan pitao ko su oni, rečeno mu je: „Ovo su oni što dolaze od velike nevolje, koji opraše svoje haljine i ubeliše ih u Jagnjetovoj krvi" (stih 14).

Velika nevolja će biti vreme velike muke za zle, zbog Božijeg suda. To će takođe biti vreme velikog progona za vernike – ili svete – zbog Antihristovog progona (Otkrivenje 13:7). Danilo je video Antihrista: „Gledah, i taj rog vojevaše sa svecima i nadvlađivaše ih". Spasenje svetih je naravno večno i sigurno: Danilo je takođe video: „Dođe starac, i dade se sud svecima Višnjeg, i prispe vreme da sveci preuzmu carstvo" (Danilo 7:22; uporedi sa: Otkrivenje 14:12–13).

Sveti će tokom Velike nevolje čuti jevanđelje iz nekoliko izvora. Prvi je Sveto pismo, postojaće mnogo primeraka Biblije koje će ostati na svetu, i kada Božiji sud počne, mnogi će posegnuti za Svetim pismom da bi videli da li se proroštva ispunjavaju. Mnogi sveti tokom Velike nevolje će čuti jevanđelje od dva svedoka (Otkrivenje 11:1–13). Sveto pismo kaže da za ove dve osobe: „I daću dvojici svojih svedoka pa će u odelu za žalost prorokovati hiljadu dvesta i šezdeset dana" (tri i po godine, treći stih), i izvodiće velika čuda (šesti stih). A tu je i 144.000 jevrejskih misionara koji su otkupljeni i zapečaćeni u Bogu tokom Velike nevolje (Otkrivenje 7:1–8). Odmah nakon opisa njihovog zapečaćenja u Otkrivenju 7, čitamo o mnogobrojnim svecima tokom Velike nevolje koji su spaseni u svim delovima sveta (stihovi 9–17).

Tokom Velike nevolje sveci će služiti Gospodu Isusu Hristu u sred očajnih uslova. Mnogi od njih će, verni do kraja, umreti za svoju veru. Ali u svojoj smrti, oni pobeđuju: „I oni ga pobediše (Sotonu) Jagnjetovom krvlju i rečju svoga svedočanstva, i ne zavoleše svoj život — sve do smrti" (Otkrivenje 12:11). I Bog će ih nagraditi: „Zato su pred Božijim prestolom, te mu služe dan i noć u njegovom hramu, a onaj što sedi na prestolu prebivaće nad njima. Oni neće nikad više gladovati, ni žedneti, niti će ih sunce peći niti kakva žega, jer će Jagnje, koje je nasred prestola, biti njihov pastir i vodiće ih na izvore žive vode; a Bog će otrti svaku suzu sa njihovih očiju" (Otkrivenje 7:15–17).

Slavimo Gospoda što će dan velike nevolje biti i veliki dan za blagodat. Čak i kada Bog bude kažnjavao svet koji ne veruje u Njega, On će obnavljati veru Izraela i davati blagodat svima koji veruju, kako Jevrejima, tako i ostalim narodima. Bog je uvek radio na spasavanju čoveka, i to spasenje će biti dostupno i tokom Velike nevolje (Jovan 1:12).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ko su sveci Velike nevolje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries