settings icon
share icon
Питање

Ко су свеци Велике невоље?

srpski
Одговор


Свеци Велике невоље су једноставно свеци који ће живети током Велике невоље. Верујемо да ће црква бити узнесена пре Велике невоље, али Библија говори да ће велики број људи током Велике невоље поверовати у Исуса Христа. У овој визији неба Јован види огроман број светаца током Велике невоље које ће Антихрист начинити мученицима: „Потом видех, и гле, многи народ кога нико није могао избројати, од сваке народности и племена и народа и језика, где стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у беле хаљине са палмама у рукама својим" (Откривење 7:9). Када је Јован питао ко су они, речено му је: „Ово су они што долазе од велике невоље, који опраше своје хаљине и убелише их у Јагњетовој крви" (стих 14).

Велика невоља ће бити време велике муке за зле, због Божијег суда. То ће такође бити време великог прогона за вернике – или свете – због Антихристовог прогона (Откривење 13:7). Данило је видео Антихриста: „Гледах, и тај рог војеваше са свецима и надвлађиваше их". Спасење светих је наравно вечно и сигурно: Данило је такође видео: „Дође старац, и даде се суд свецима Вишњег, и приспе време да свеци преузму царство" (Данило 7:22; упореди са: Откривење 14:12–13).

Свети ће током Велике невоље чути јеванђеље из неколико извора. Први је Свето писмо, постојаће много примерака Библије које ће остати на свету, и када Божији суд почне, многи ће посегнути за Светим писмом да би видели да ли се пророштва испуњавају. Многи свети током Велике невоље ће чути јеванђеље од два сведока (Откривење 11:1–13). Свето писмо каже да за ове две особе: „И даћу двојици својих сведока па ће у оделу за жалост пророковати хиљаду двеста и шездесет дана" (три и по године, трећи стих), и изводиће велика чуда (шести стих). А ту је и 144.000 јеврејских мисионара који су откупљени и запечаћени у Богу током Велике невоље (Откривење 7:1–8). Одмах након описа њиховог запечаћења у Откривењу 7, читамо о многобројним свецима током Велике невоље који су спасени у свим деловима света (стихови 9–17).

Током Велике невоље свеци ће служити Господу Исусу Христу у сред очајних услова. Многи од њих ће, верни до краја, умрети за своју веру. Али у својој смрти, они побеђују: „И они га победише (Сотону) Јагњетовом крвљу и речју свога сведочанства, и не заволеше свој живот — све до смрти" (Откривење 12:11). И Бог ће их наградити: „Зато су пред Божијим престолом, те му служе дан и ноћ у његовом храму, а онај што седи на престолу пребиваће над њима. Они неће никад више гладовати, ни жеднети, нити ће их сунце пећи нити каква жега, јер ће Јагње, које је насред престола, бити њихов пастир и водиће их на изворе живе воде; а Бог ће отрти сваку сузу са њихових очију" (Откривење 7:15–17).

Славимо Господа што ће дан велике невоље бити и велики дан за благодат. Чак и када Бог буде кажњавао свет који не верује у Њега, Он ће обнављати веру Израела и давати благодат свима који верују, како Јеврејима, тако и осталим народима. Бог је увек радио на спасавању човека, и то спасење ће бити доступно и током Велике невоље (Јован 1:12).

EnglishВрати се на Српску страну

Ко су свеци Велике невоље?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries