settings icon
share icon
Pitanje

Šta je večno stanje vernika?

српски

Odgovor


Proučavanje „večnog stanja" s pravom se smatra delom većeg proučavanja, eshatologije ili doktrine poslednjih vremena. Prvo se mora priznati da je jedina sigurna reč svedočanstva o ovoj temi, sama Sveta Biblija; nijedna druga „sveta knjiga" ili filozofija nije tako pouzdana ili informativna kao Biblija.

Grčka reč koja se u Bibliji najčešće prevodi kao „večan" je aionos. U suštini, ova reč označava da nema početka i kraja, ili da ima početak, ali nema kraja, u odnosu na vreme. Tačno značenje je uvek određeno kontekstom. Kada se ova reč kombinuje sa „životom" (grčki zoe), ona označava ne samo život bez kraja, već i određeni kvalitet života koji se razlikuje od pukog biološkog života.

Znamo da će svi vernici dobiti vaskrsla tela (1. Korinćanima 15:42). Dakle, nećemo postojati kao bestelesni duhovi, već ćemo posedovati proslavljena tela posebno pogodna za postojanje u večnom stanju.

Biblija daje malo detalja o tome kakvo će to stanje biti. Sveto pismo kaže da će Bog stvoriti novo nebo i novu zemlju i da će Novi Jerusalim sići od Boga na novu zemlju (Otkrivenje 21:1-2). U ovom novom stvorenju: „ Evo skinije Božije među ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov." (Otkrivenje 21:3). „… Dakle, bićemo sa Gospodom zauvek" (1. Solunjanima 4:17).

Naše postojanje u večnom stanju biće značajno drugačije od onoga na šta smo navikli do sada: „ I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe" (Otkrivenje 21:4). Prokletstvo koje je došlo sa grehom više nikada neće prevladati (Otkrivenje 22:3). Teško da možemo da zamislimo svet bez bola ili tuge, ali to je ono što Bog obećava – nezamisliva stvarnost . „ Nego propovedamo kao što je napisano: 'Što oko ne vide, i uho ne ču, i u ljudsko srce ne dođe, što ugotovi Bog onima koji ga ljube'" (1. Korinćanima 2:9; up. Isaija 64:4).

I naše postojanje u večnom stanju neće biti pokvareno lošim sećanjima na staru zemlju. Radost će progutati svaku nevolju: „ Jer, gle, ja ću stvoriti nova nebesa i novu zemlju, i šta je pre bilo neće se pominjati niti će na um dolaziti" (Isaija 65:17).

Večno stanje će uključivati služenje Gospodu (Otkrivenje 22:3), viđenje Boga licem u lice (Otkrivenje 22:4) i život u savršenom zdravlju (Otkrivenje 22:2). Druga Petrova 3:13 kaže da će novo nebo i zemlja biti „dom pravednosti". Greh neće bacati svoju senku nigde u tom carstvu.

Od početka stvaranja, Božji je plan bio da svoje otkupljene dovede na ovo mesto završetka i slave (Rimljanima 8:30; Filipljanima 1:6). Nema više greha, nema više prokletstva, nema više smrti, nema više zbogom – sve zbog Isusove žrtve na krstu. U večnom stanju, savršeni Božji plan će biti doveden do veličanstvene realizacije, a čovečanstvo će ostvariti svoj glavni cilj, „da slavi Boga i da se u njemu večno raduje" (Vestminsterski kredo, kratka verzija).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je večno stanje vernika?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries