settings icon
share icon
Питање

Шта је вечно стање верника?

srpski
Одговор


Проучавање „вечног стања" с правом се сматра делом вец́ег проучавања, ешатологије или доктрине последњих времена. Прво се мора признати да је једина сигурна реч сведочанства о овој теми, сама Света Библија; ниједна друга „света књига" или филозофија није тако поуздана или информативна као Библија.

Грчка реч која се у Библији најчешц́е преводи као „вечан" је аионос. У суштини, ова реч означава да нема почетка и краја, или да има почетак, али нема краја, у односу на време. Тачно значење је увек одређено контекстом. Када се ова реч комбинује са „животом" (грчки зое), она означава не само живот без краја, вец́ и одређени квалитет живота који се разликује од пуког биолошког живота.

Знамо да ц́е сви верници добити васкрсла тела (1. Коринц́анима 15:42). Дакле, нец́емо постојати као бестелесни духови, вец́ ц́емо поседовати прослављена тела посебно погодна за постојање у вечном стању.

Библија даје мало детаља о томе какво ц́е то стање бити. Свето писмо каже да ће Бог створити ново небо и нову земљу и да ће Нови Јерусалим сићи од Бога на нову земљу (Откривење 21:1-2). У овом новом створењу: „ Ево скиније Божије међу људима, и живеће с њима, и они ће бити народ Његов, и сам Бог биће с њима Бог њихов." (Откривење 21:3). „… Дакле, биц́емо са Господом заувек" (1. Солуњанима 4:17).

Наше постојање у вечном стању биц́е значајно другачије од онога на шта смо навикли до сада: „ И Бог ће отрти сваку сузу од очију њихових, и смрти неће бити више, ни плача, ни вике, ни болести неће бити више; јер прво прође" (Откривење 21:4). Проклетство које је дошло са грехом више никада нец́е превладати (Откривење 22:3). Тешко да можемо да замислимо свет без бола или туге, али то је оно што Бог обец́ава – незамислива стварност . „ Него проповедамо као што је написано: 'Што око не виде, и ухо не чу, и у људско срце не дође, што уготови Бог онима који га љубе'" (1. Коринц́анима 2:9; уп. Исаија 64:4).

И наше постојање у вечном стању нец́е бити покварено лошим сец́ањима на стару земљу. Радост ц́е прогутати сваку невољу: „ Јер, гле, ја ћу створити нова небеса и нову земљу, и шта је пре било неће се помињати нити ће на ум долазити" (Исаија 65:17).

Вечно стање ц́е укључивати служење Господу (Откривење 22:3), виђење Бога лицем у лице (Откривење 22:4) и живот у савршеном здрављу (Откривење 22:2). Друга Петрова 3:13 каже да ц́е ново небо и земља бити „дом праведности". Грех нец́е бацати своју сенку нигде у том царству.

Од почетка стварања, Божји је план био да своје откупљене доведе на ово место завршетка и славе (Римљанима 8:30; Филипљанима 1:6). Нема више греха, нема више проклетства, нема више смрти, нема више збогом – све због Исусове жртве на крсту. У вечном стању, савршени Божји план ц́е бити доведен до величанствене реализације, а човечанство ц́е остварити свој главни циљ, „да слави Бога и да се у њему вечно радује" (Вестминстерски кредо, кратка верзија).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је вечно стање верника?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries