settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Vavilonska bludnica/misterija Vavilona?

српски

Odgovor


Deo Jovanove vizije iz Otkrivenja uključuje simboličnan opis onoga što je poznato pod nazivom „Misterija Vavilona". Otkrivenje 17:1–2 opisuje viziju ovako: „I dođe jedan od sedam anđela koji su imali sedam zdela, progovori sa mnom i reče: dođi da ti pokažem sud nad velikom bludnicom koja sedi na mnogim vodama, s kojom su carevi zemaljski bludničili, a stanovnici zemlje napiše se njenog bludničkog vina". Otkrivenje 17:5 daje joj ime: „Na čelu joj pak beše napisano ime, tajna: veliki Vavilon, majka bludnica i gnusoba zemaljskih."

Prema Otkrivenju 17:3 bludnica u viziji sedi na skarletnoj zveri sa sedam glava i deset rogova „puna bogohulnih imena". Zver u ovom stihu je ista ona iz Okrivenja 13:1, opis je potpuno isti. Zver simboliše Antihrista, čoveka bezakonja (uporedi: 2. Solunjanima 2:3–4; Danilo 9:27). Vavilonska bludnica, ko god ili šta god da je, blisko je povezana sa Antihristom u poslednjim vremenima.

Činjenica da je Vavilonska bludnica opisana kao „misterija" znači da ne možemo u potpunosti da budemo sigurni u njen identitet. Ovaj odeljak nam doduše daje neke smernice. Otkrivenje 17:9 kaže: „Ovde treba imati um koji ima mudrost. Sedam glava — to su sedam brda na kojima žena sedi". Neki komentatori povezuju ovaj odeljak sa Rimokatoličkom crkvom jer je u prošlim vremenima grad Rim bio poznat kao „grad na sedam brda". Međutim, deseti stih dalje govori da je sedam brda sedam careva ili carevina, od kojih je pet propalo, jedna sada postoji i jedna tek dolazi. Zato se „Vavilonska bludnica" ne može odnostiti isključivo samo na Rim, već je povezana sa sedam različitih svetskih carevina (jedna tek dolazi).

Otkrivenje 17:15 povezuje bludnicu sa „narodima i ljudima i narodnostima i jezicima". Vavilonska bludnica će imati veliki uticaj u svetu. U jednom trenutku će imati domnaciju na svetom, jer je ona „veliki grad koji ima vladavinu nad carevima zemaljskim" (Otkrivenje 17:18). Međutim, u jednom trenutku carevi koji vladaju pod Antihristom će se okrenuti protiv nje i uništiti je (Otkrivenje 17:16).

Da li može da se reši misterija Vavilonske bludnice? Da, bar delimično. Vavilonska bludnica je zli sistem u svetu koji Antihrist kontroliše tokom Velike nevolje. Carevi na zemlji sa njim „bludniče", a stanovnici zemlje su „očarani" njenim bludničenjem. Često se u Svetom pismu bludničenje koristi kao metafora za idolopoklonstvo i duhovnu nevernost (na pr. Izlazak 34:16; Jezekilj 6:9). Čini se da je Vavilonska bludnica vrhunac svih lažnih religijskih sistema tokom istorije. Činjenica da „se opija krvlju svetih i krvlju Isusovih svedoka" (Otkrivenje 17:6) pokazuje njenu mržnju prema pravoj pobožnoj religiji, a njena grozna smrt pokazuje koliko Bog mrzi lažnu, bezbožnu religiju (stihovi 16–17).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je Vavilonska bludnica/misterija Vavilona?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries