settings icon
share icon
Питање

Шта је Вавилонска блудница/мистерија Вавилона?

srpski
Одговор


Део Јованове визије из Откривења укључује симболичнан опис онога што је познато под називом „Мистерија Вавилона". Откривење 17:1–2 описује визију овако: „И дође један од седам анђела који су имали седам здела, проговори са мном и рече: дођи да ти покажем суд над великом блудницом која седи на многим водама, с којом су цареви земаљски блудничили, а становници земље напише се њеног блудничког вина". Откривење 17:5 даје јој име: „На челу јој пак беше написано име, тајна: велики Вавилон, мајка блудница и гнусоба земаљских."

Према Откривењу 17:3 блудница у визији седи на скарлетној звери са седам глава и десет рогова „пуна богохулних имена". Звер у овом стиху је иста она из Окривења 13:1, опис је потпуно исти. Звер симболише Антихриста, човека безакоња (упореди: 2. Солуњанима 2:3–4; Данило 9:27). Вавилонска блудница, ко год или шта год да је, блиско је повезана са Антихристом у последњим временима.

Чињеница да је Вавилонска блудница описана као „мистерија" значи да не можемо у потпуности да будемо сигурни у њен идентитет. Овај одељак нам додуше даје неке смернице. Откривење 17:9 каже: „Овде треба имати ум који има мудрост. Седам глава — то су седам брда на којима жена седи". Неки коментатори повезују овај одељак са Римокатоличком црквом јер је у прошлим временима град Рим био познат као „град на седам брда". Међутим, десети стих даље говори да је седам брда седам царева или царевина, од којих је пет пропало, једна сада постоји и једна тек долази. Зато се „Вавилонска блудница" не може одностити искључиво само на Рим, већ је повезана са седам различитих светских царевина (једна тек долази).

Откривење 17:15 повезује блудницу са „народима и људима и народностима и језицима". Вавилонска блудница ће имати велики утицај у свету. У једном тренутку ће имати домнацију на светом, јер је она „велики град који има владавину над царевима земаљским" (Откривење 17:18). Међутим, у једном тренутку цареви који владају под Антихристом ће се окренути против ње и уништити је (Откривење 17:16).

Да ли може да се реши мистерија Вавилонске блуднице? Да, бар делимично. Вавилонска блудница је зли систем у свету који Антихрист контролише током Велике невоље. Цареви на земљи са њим „блудниче", а становници земље су „очарани" њеним блудничењем. Често се у Светом писму блудничење користи као метафора за идолопоклонство и духовну неверност (на пр. Излазак 34:16; Језекиљ 6:9). Чини се да је Вавилонска блудница врхунац свих лажних религијских система током историје. Чињеница да „се опија крвљу светих и крвљу Исусових сведока" (Откривење 17:6) показује њену мржњу према правој побожној религији, а њена грозна смрт показује колико Бог мрзи лажну, безбожну религију (стихови 16–17).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Вавилонска блудница/мистерија Вавилона?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries