settings icon
share icon
Pitanje

U čemu je razlika između vanbračnog seksa i preljube?

српски

Odgovor


Moderan rečnik definiše vanbračni seks kao – „dobrovoljan seksualni odnos između osoba koje nisu u braku jedno sa drugim (u suprotnom bi to značilo preljubu") a preljubu kao „dobrovoljni seksualni odnos između osobe u braku sa drugom osobom koja nije njen zakoniti bračni partner". Ove definicije su veoma jednostavne, međutim, Biblija nam daje bolji uvid u to kako Bog vidi seksualni greh. U Bibliji oboje se pominje kao nešto što se doslovce desilo, ali i kao figurativno – u odnosu na idolopoklonstvo.

U Starom zavetu, sav seksualni greh bio je zabranjen od strane Mojsijevog zakona i Jevrejskih običaja. Međutim, jevrejska reč koja se prevodi kao „vanbračni seks" u Starom zavetu takođe se koristi u kontekstu idolopoklonstva i prozvanog duhovnog kurvarstva. U 2. Dnevnika 21:10-14, Bog je udario Jorama mukama i bolestima jer je vodio narod u idolopoklonstvo. On „navede na porok Jerusalimljanine (st. 11), i „dom je Ahavov naveo na porok" (st.13). Kralj Ahav je bio Jezaveljin muž, sveštenice požudnog boga Vala, koja je vodila Izraelce u nečuveno idolopoklonstvo. U Jezekilju 16, prorok Jezekilj detaljno opisuje istoriju Božijeg naroda koji se okrenuo protiv njega da bi „izigravao bludnicu" sa drugim bogovima. Reč vanbračni seks, u značenju „idolopokolnstvo" koristi se mnogo puta samo u ovom poglavlju. Kako su Izraelci postali poznati među narodima po svojoj mudrosti, bogatstvu, i snazi, što je bila zamka za njih, baš kao što je i ženska lepota zamka za nju – bili su obožavani i služeni i hvaljeni među svojim susedima, i time uvučeni u idolopoklonička delovanja. Reč vanbračni seks koristi se u vezi sa paganskim idolopoklonstvom jer je veliki deo paganskog obožavanja uključivalo seks u svoje rituale. Prostitutke u hramu su bile uobičajene u vreme slavljenja Vala i dugih lažnih bogova. Seksualni greh svih vrsta ne samo što je bio prihvaćen u ovim religijama, već i podstaknut kao sredstvo za veći blagoslov bogova kojima su se klanjali, pogotovo radi uvećanja brojnosti stoke i prinosa.

U Novom zavetu, vanbračni seks potiče od reči porneia, čije značenje uključuje takođe preljubu i incest. Porneia potiče od druge grčke reči čija definicija takođe uključuje uživanje u bilo kojoj vrsti nezakonite požude, uključujući i homoseksualnost. Korišćenje reči u jevanđeljima i poslanicama se uvek odnosi na seksuani greh, dok se „vanbračni seks" u knjizi Otkrivenja uvek odosi na preljubu i idolopoklonstvo. Gospod Isus osuđuje dve crkve u Maloj Aziji što su upale u idolopoklonstvo vanbračnog seksa (Otkrivenje 2:14,20), i On takođe govori o „velikoj bludnici" na kraju vremena, koja je lažna idolopoklonička religija „s kojom su carevi zemaljski bludničili, a stanovnici zemlje napiše se njenog bludničkog vina" (Otkrivenje 17:1-2).

Preljuba se, sa druge strane, odnosi na seksualni greh ljudi koji su u braku sa nekim ko nije njihov bračni drug, i reč se u Starom zavetu koristi i doslovno i figurativno. Hebrejska reč za „preljubu" doslovno znači „razbijanje braka". Zanimljivo je da Bog opisuje prepuštanje Njegovog naroda drugim bogovima kao preljubu. Jevrejski narod se smatrao da je u braku sa Jahve, tako da kada su se okrenuli drugim bogovima drugih naroda, poređeni su sa ženom preljubnicom. Stari zavet je često govorio o idolopoklonstvu kao o razuzdanoj ženi koja se „kurvala" sa drugim bogovima (Izlazak 34:15-16; Levitska 17:7; Jezekilj 6:9). Zatim, cela knjiga Osije poredi odnos između Boga i i Izraela sa prorokom Osijom i njegovom ženom preljubnicom, Gomerom. Gomerini postupci protiv Osije bili su slika greha nevernosti Izraela, koji je stalno iznova ostavljao svog pravog muža (Jahve) da bi počinio duhovno neverstvo sa drugim bogovima.

U Novom zavetu, dve grčke reči koje se prevode kao „preljuba" se gotovo uvek koriste doslovno za seksualni greh koji uključuje bračne partnere. Jedini izuzetak je pismo crkvi u Tijatiri, koja je bila kritikovana što toleriše „ženu Jezavelju, koja za sebe govori da je proročica" (Otkrivenje 2:20). Ova žena je vukla crkvu u nemoralnost i idolopoklonstvo i za sve koji su bili zavedeni njenim lažnim doktrinama smatralo se da su počinili preljubu sa njom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

U čemu je razlika između vanbračnog seksa i preljube?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries