settings icon
share icon
Питање

У чему је разлика између ванбрачног секса и прељубе?

srpski
Одговор


Модеран речник дефинише ванбрачни секс као – „добровољан сексуални однос између особа које нису у браку једно са другим (у супротном би то значило прељубу") а прељубу као „добровољни сексуални однос између особе у браку са другом особом која није њен законити брачни партнер". Ове дефиниције су веома једноставне, међутим, Библија нам даје бољи увид у то како Бог види сексуални грех. У Библији обоје се помиње као нешто што се дословце десило, али и као фигуративно – у односу на идолопоклонство.

У Старом завету, сав сексуални грех био је забрањен од стране Мојсијевог закона и Јеврејских обичаја. Међутим, јеврејска реч која се преводи као „ванбрачни секс" у Старом завету такође се користи у контексту идолопоклонства и прозваног духовног курварства. У 2. Дневника 21:10-14, Бог је ударио Јорама мукама и болестима јер је водио народ у идолопоклонство. Он „наведе на порок Јерусалимљанине (ст. 11), и „дом је Ахавов навео на порок" (ст.13). Краљ Ахав је био Језавељин муж, свештенице пожудног бога Вала, која је водила Израелце у нечувено идолопоклонство. У Језекиљу 16, пророк Језекиљ детаљно описује историју Божијег народа који се окренуо против њега да би „изигравао блудницу" са другим боговима. Реч ванбрачни секс, у значењу „идолопоколнство" користи се много пута само у овом поглављу. Како су Израелци постали познати међу народима по својој мудрости, богатству, и снази, што је била замка за њих, баш као што је и женска лепота замка за њу – били су обожавани и служени и хваљени међу својим суседима, и тиме увучени у идолопоклоничка деловања. Реч ванбрачни секс користи се у вези са паганским идолопоклонством јер је велики део паганског обожавања укључивало секс у своје ритуале. Проститутке у храму су биле уобичајене у време слављења Вала и дугих лажних богова. Сексуални грех свих врста не само што је био прихваћен у овим религијама, већ и подстакнут као средство за већи благослов богова којима су се клањали, поготово ради увећања бројности стоке и приноса.

У Новом завету, ванбрачни секс потиче од речи порнеиа, чије значење укључује такође прељубу и инцест. Порнеиа потиче од друге грчке речи чија дефиниција такође укључује уживање у било којој врсти незаконите пожуде, укључујући и хомосексуалност. Коришћење речи у јеванђељима и посланицама се увек односи на сексуани грех, док се „ванбрачни секс" у књизи Откривења увек одоси на прељубу и идолопоклонство. Господ Исус осуђује две цркве у Малој Азији што су упале у идолопоклонство ванбрачног секса (Откривење 2:14,20), и Он такође говори о „великој блудници" на крају времена, која је лажна идолопоклоничка религија „с којом су цареви земаљски блудничили, а становници земље напише се њеног блудничког вина" (Откривење 17:1-2).

Прељуба се, са друге стране, односи на сексуални грех људи који су у браку са неким ко није њихов брачни друг, и реч се у Старом завету користи и дословно и фигуративно. Хебрејска реч за „прељубу" дословно значи „разбијање брака". Занимљиво је да Бог описује препуштање Његовог народа другим боговима као прељубу. Јеврејски народ се сматрао да је у браку са Јахве, тако да када су се окренули другим боговима других народа, поређени су са женом прељубницом. Стари завет је често говорио о идолопоклонству као о разузданој жени која се „курвала" са другим боговима (Излазак 34:15-16; Левитска 17:7; Језекиљ 6:9). Затим, цела књига Осије пореди однос између Бога и и Израела са пророком Осијом и његовом женом прељубницом, Гомером. Гомерини поступци против Осије били су слика греха неверности Израела, који је стално изнова остављао свог правог мужа (Јахве) да би починио духовно неверство са другим боговима.

У Новом завету, две грчке речи које се преводе као „прељуба" се готово увек користе дословно за сексуални грех који укључује брачне партнере. Једини изузетак је писмо цркви у Тијатири, која је била критикована што толерише „жену Језавељу, која за себе говори да је пророчица" (Откривење 2:20). Ова жена је вукла цркву у неморалност и идолопоклонство и за све који су били заведени њеним лажним доктринама сматрало се да су починили прељубу са њом.

EnglishВрати се на Српску страну

У чему је разлика између ванбрачног секса и прељубе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries