settings icon
share icon
Pitanje

Kada će se desiti Uznesenje u odnosu na vreme Nevolje?

српски

Odgovor


Vreme Uznesenja crkve u odnosu na vreme Nevolje je jedno od najkontraverznijih pitanja u crkvi danas. Tri glavna pogleda su pre-Nevolje (Uznesenje se dešava pre Nevolje), u sred- Nevolje (Uznesenje se dešava na polovini vremena Nevolje), i posle- Nevolje (Uznesenje se dešava na kraju vremena Nevolje). Četvrti pogled, poznat kao pre- Gneva, je mala modifikacija pogleda u sred- Nevolje.

Prvo, važno je da shvatimo svrhu Nevolje. Prema Danijelu 9:27, postoji sedamdeset “nedelja” (7 godina) koje tek treba da dođu. Danijelovo celo proroštvo u vezi sa sedamdeset nedelja (Danijel 9:20-27) govori o Izraelskoj naciji. To je jedan vremenski period u kome Bog posebno usredsređuje svoju pažnju na Izrael. Sedamdeset nedelja takođe mora biti vreme u kome Bog posebno radi na Izraelcima. Dok ovo neophodno ne ukazuje na to da crkva ne može biti prisutna, postavlja se pitanje zašto crkva treba da je prisutna na zemlji tokom ovog vremena.

Glavni pasaus u Pismu o Uznesenju je u Prvoj Solunjanima 4:13-18. On kaže da svi živi vernici, zajedno sa vernicima koji su umrli, će susresti Gospoda Isusa u vazduhu i biti sa njim zauvek. Uznesenje označava, da Bog uklanja Svoj narod sa zemlje. Nekoliko stihova kasnije u 5:9 Pavle kaže: “Jer nas Bog nije odredio za gnev, nego da stečemo spasenje posredstvom Gospoda našega Isusa Hrista.” Knjiga Otkrivenja, koja se prvenstveno odnosi na vreme Nevolje, je proročka poruka o tome kako će Bog izliti svoj gnev na zemlju tokom Nevolje. Izgleda nedosledno za Boga da obeća vernicima da neće iskusiti gnev i onda da ih ostavi na zemlji tokom vremena Nevolje. Činjenica da je Bog obećao da će izbaviti hrišćane od gneva odmah posle obećanja da će ukoloniti Svoj narod sa zemlje povezuje ova dva događaja jedan sa drugim.

Drugi suštinski pasus o vremenu kada će se dogoditi Uznesenje je Otkrivenje 3:10. Ovde, Hrist obećava da će izbaviti vernike od “časa nevolje” koja će doći na zemlju. Ovo može da znači dve stvari: (1) Hrist će zaštititi vernike tokom nevolje, ili (2) Hrist će izbaviti vernike od nevolje. Oba su ispravna značenja Grčke reči koja se prevodi “od.” Međutim, bitno je da shvatimo “od” od čega je vernicima obećano da će biti sačuvani. To nije samo nevolja, već “čas” nevolje. Hrist obećava da će sačuvati vernike od samog početka tog perioda nevolje, zvanog Nevolja. Svrha Nevolje, svrha Uznesenja, značenje Prve Solunjanima 5:9, i tumačenje Otkrivenja 3:10 , sve ovo daje jasnu podršku pogledu pre-Nevolje. Ako se Biblija tumači doslovno i dosledno, pogled pre-Nevolje je najdosledniji biblijski pogled.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kada će se desiti Uznesenje u odnosu na vreme Nevolje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries