settings icon
share icon
Питање

Када ће се десити Узнесење у односу на време Невоље?

srpski
Одговор


Време Узнесења цркве у односу на време Невоље је једно од најконтраверзнијих питања у цркви данас. Три главна погледа су пре-Невоље (Узнесење се дешава пре Невоље), у сређ Невоље (Узнесење се дешава на половини времена Невоље), и после- Невоље (Узнесење се дешава на крају времена Невоље). Четврти поглед, познат као пре- Гнева, је мала модификација погледа у сређ Невоље.

Прво, важно је да шватимо сврху Невоље. Према Данијелу 9:27, постоји седамдесет “недеља” (7 година) које тек треба да дођу. Данијелово цело пророштво у вези са седамдесет недеља (Данијел 9:20-27) говори о Израелској нацији. То је један временски период у коме Бог посебно усредсређује своју пажњу на Израел. Седамдесет недеља такође мора бити време у коме Бог посебно ради на Израелцима. Док ово неопходно не указује на то да црква не може бити присутна, поставља се питање зашто црква треба да је присутна на земљи током овог времена.

Главни пасаус у Писму о Узнесењу је у Првој Солуњанима 4:13-18. Он каже да сви живи верници, заједно са верницима који су умрли, ће сусрести Господа Исуса у ваздуху и бити са њим заувек. Узнесење означава, да Бог уклања Свој народ са земље. Неколико стихова касније у 5:9 Павле каже: “Јер нас Бог није одредио за гнев, него да стечемо спасење посредством Господа нашега Исуса Христа.” Књига Откривења, која се првенствено односи на време Невоље, је пророчка порука о томе како ће Бог излити свој гнев на земљу током Невоље. Изгледа недоследно за Бога да обећа верницима да неће искусити гнев и онда да их остави на земљи током времена Невоље. Чињеница да је Бог обећао да ће избавити хришћане од гнева одмах после обећања да ће уколонити Свој народ са земље повезује ова два догађаја један са другим.

Други суштински пасус о времену када ће се догодити Узнесење је Откривење 3:10. Овде, Христ обећава да ће избавити вернике од “часа невоље” која ће доћи на земљу. Ово може да значи две ствари: (1) Христ ће заштитити вернике током невоље, или (2) Христ ће избавити вернике од невоље. Оба су исправна значења Грчке речи која се преводи “од.” Међутим, битно је да шватимо “од” од чега је верницима обећано да ће бити сачувани. То није само невоља, већ “час” невоље. Христ обећава да ће сачувати вернике од самог почетка тог периода невоље, званог Невоља. Сврха Невоље, сврха Узнесења, значење Прве Солуњанима 5:9, и тумачење Откривења 3:10 , све ово даје јасну подршку погледу пре-Невоље. Ако се Библија тумачи дословно и доследно, поглед пре-Невоље је најдоследнији библијски поглед.Врати се на Српску страну

Када ће се десити Узнесење у односу на време Невоље?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries