settings icon
share icon
Pitanje

Koliko često treba da se uzima Gospodnja večera/pričest?

српски

Odgovor


Biblija nigde ne govori koliko često treba da se uzima pričest. 1. Korinćanima 11:23-26 beleži sledeća uputstva koja se tiču pričesti: Ja sam, naime, primio od Gospoda što sam i vama predao, da je Gospod Isus, one noći kada je bio predan, uzeo hleb, zahvalio Bogu, izlomio i rekao: ,Ovo je moje telo za vas. Ovo činite meni za spomen. Isto tako i čašu posle večere govoreći: ,Ova čaša je novi savez mojom krvlju. Ovo činite, kad god iz nje pijete, meni za spomen. Jer kad god jedete ovaj hleb i pijete ovu čašu, obznanjujete smrt Gospodnju — dok ne dođeʾ″. Ovaj odlomak daje sva uputstva koja treba da sprovodimo u procesu pričesti i da razumemo značaj onog što radimo.

Hleb koji je Isus lomio predstavlja Njegovo telo koje je slomljeno na krstu za nas. Čaša predstavlja krv koju je On prolio umesto nas, zapečaćujući savez između Njega i nas. Svaki put kada uzimamo pričest, ne samo da se sećamo onoga što je On uradio za nas, već to „pokazujemo" svima koji nas posmatraju i koji učestvuju. Pričest je divna slika onog što se desilo na krstu, šta to znači i kako utiče na naše živote kao vernika.

Pošto uzimamo Gospodnju večeru da bi se prisetili Hristove smrti, izgleda da to treba da radimo prilično često. Neke crkve to rade jednom mesečno; druge to rade dva puta mesečno ili jednom u dva meseca; treće imaju nedeljnu pričest. Pošto Biblija ne daje posebna uputstva što se tiče učestalosti, postoji sloboda koliko često crkva treba da ima pričest. Treba da bude dovoljno često da se obnovi usresređenost na Hrista, a da ne bude toliko često da postane rutina. U svakom slučaju, nije bitna učestalost, već stav srca onih koji učestvuju. Pričest treba da uzimamo sa poštovanjem, ljubavlju i dubokom zahvalnošću za Gospoda Isusa, koji je bio voljan da umre na krstu da bi preuzeo na sebe naše grehe.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koliko često treba da se uzima Gospodnja večera/pričest?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries