Колико често треба да се узима Господња вечера/причест?


Питање: Колико често треба да се узима Господња вечера/причест?

Одговор:
Библија нигде не говори колико често треба да се узима причест. 1. Коринћанима 11:23-26 бележи следећа упутства која се тичу причести: Ја сам, наиме, примио од Господа што сам и вама предао, да је Господ Исус, оне ноћи када је био предан, узео хлеб, захвалио Богу, изломио и рекао: ,Ово је моје тело за вас. Ово чините мени за спомен. Исто тако и чашу после вечере говорећи: ,Ова чаша је нови савез мојом крвљу. Ово чините, кад год из ње пијете, мени за спомен. Јер кад год једете овај хлеб и пијете ову чашу, обзнањујете смрт Господњу — док не дођеʾ″. Овај одломак даје сва упутства која треба да спроводимо у процесу причести и да разумемо значај оног што радимо.

Хлеб који је Исус ломио представља Његово тело које је сломљено на крсту за нас. Чаша представља крв коју је Он пролио уместо нас, запечаћујући савез између Њега и нас. Сваки пут када узимамо причест, не само да се сећамо онога што је Он урадио за нас, већ то „показујемо" свима који нас посматрају и који учествују. Причест је дивна слика оног што се десило на крсту, шта то значи и како утиче на наше животе као верника.

Пошто узимамо Господњу вечеру да би се присетили Христове смрти, изгледа да то треба да радимо прилично често. Неке цркве то раде једном месечно; друге то раде два пута месечно или једном у два месеца; треће имају недељну причест. Пошто Библија не даје посебна упутства што се тиче учесталости, постоји слобода колико често црква треба да има причест. Треба да буде довољно често да се обнови усресређеност на Христа, а да не буде толико често да постане рутина. У сваком случају, није битна учесталост, већ став срца оних који учествују. Причест треба да узимамо са поштовањем, љубављу и дубоком захвалношћу за Господа Исуса, који је био вољан да умре на крсту да би преузео на себе наше грехе.

English


Врати се на Српску страну
Колико често треба да се узима Господња вечера/причест?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога