settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o usvajanju?

српски

Odgovor


Davanje deteta na usvajanje može biti dobra alternativa za roditelje koji nisu sposobni da se brinu o njemu. To takođe može biti odgovor na molitve mnogih parova koji ne mogu da imaju decu. Za neke je usvajanje poziv da povećaju roditeljski uticaj tako što će proširiti porodicu decom koja biološki nisu njihova. U Svetom pismu se o ovoj temi govori na pozitivan način.

U 2. Mojsijevoj nalazimo priču o Jevrejki Johavedi koja je rodila sina u vreme kada je faraon naredio da sva jevrejska muška deca budu ubijena na porođaju (2. Mojsijeva 1:15-22). Johaveda je uzela korpu, izlepila je smolom da ne bi propuštala vodu i stavila svog sina u nju. Korpu sa detetom je pustila niz reku. Jedna od faraonovih kćeri ugledala je korpu i uzela dete koje je usvojila i nadenula mu ime Mojsije. Kada je odrastao, Mojsije je postao verni Božiji sluga (2. Mojsijeva 2:1-10).

U Knjizi o Jestiri upoznajemo lepu devojku Jestiru koju je posle smrti roditelja usvojio rođak. Jestira je spletom okolnosti postala carica, a Bog je iskoristio njen položaj da bi spasao Jevreje. U Novom zavetu imamo Isusa Hrista koji je začet kroz Svetog Duha, a ne od čoveka (Matej 1:18). “Usvojio” ga je i podigao kao svoje dete Josif, muž njegove majke.

Kada predamo srce Hristu i prihvatimo spasenje, postajemo deo Božije porodice – ne telesnim začećem, već usvojenjem. “Niste, naime, primili ropskog duha - da opet strahujete, nego ste primili Duha usinovljenja, kojim vičemo: Ava, Oče!” (Rimljanima 8:15). Slično tome i usvajanje deteta koje postaje deo porodice treba da bude čin ljubavi i želje da se uradi tako nešto. “…Odredivši nas unapred u ljubavi, blagonaklonošću svoje volje, da nas Hristovim posredstvom usini” (Efescima 1:5). Bog usvaja one koji primaju Hrista i uvodi ih u svoju porodicu. Zato i mi treba dobro da razmislimo o usvajanju dece i da se molimo za to.

O usvajanju, kako fizičkom tako i duhovnom, u Bibliji se govori blagonaklono. Roditelji usvojitelji i usvojena deca blagosloveni su na poseban način, što i sami možemo da osetimo pošto smo usvojenjem postali deo Božije porodice.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o usvajanju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries