settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о усвајању?

srpski
Одговор


Давање детета на усвајање може бити добра алтернатива за родитеље који нису способни да се брину о њему. То такође може бити одговор на молитве многих парова који не могу да имају децу. За неке је усвајање позив да повећају родитељски утицај тако што ће проширити породицу децом која биолошки нису њихова. У Светом писму се о овој теми говори на позитиван начин.

У 2. Мојсијевој налазимо причу о Јеврејки Јохаведи која је родила сина у време када је фараон наредио да сва јеврејска мушка деца буду убијена на порођају (2. Мојсијева 1:15-22). Јохаведа је узела корпу, излепила је смолом да не би пропуштала воду и ставила свог сина у њу. Корпу са дететом је пустила низ реку. Једна од фараонових кћери угледала је корпу и узела дете које је усвојила и наденула му име Мојсије. Када је одрастао, Мојсије је постао верни Божији слуга (2. Мојсијева 2:1-10).

У Књизи о Јестири упознајемо лепу девојку Јестиру коју је после смрти родитеља усвојио рођак. Јестира је сплетом околности постала царица, а Бог је искористио њен положај да би спасао Јевреје. У Новом завету имамо Исуса Христа који је зачет кроз Светог Духа, а не од човека (Матеј 1:18). “Усвојио” га је и подигао као своје дете Јосиф, муж његове мајке.

Када предамо срце Христу и прихватимо спасење, постајемо део Божије породице – не телесним зачећем, већ усвојењем. “Нисте, наиме, примили ропског духа - да опет страхујете, него сте примили Духа усиновљења, којим вичемо: Ава, Оче!” (Римљанима 8:15). Слично томе и усвајање детета које постаје део породице треба да буде чин љубави и жеље да се уради тако нешто. “…Одредивши нас унапред у љубави, благонаклоношћу своје воље, да нас Христовим посредством усини” (Ефесцима 1:5). Бог усваја оне који примају Христа и уводи их у своју породицу. Зато и ми треба добро да размислимо о усвајању деце и да се молимо за то.

О усвајању, како физичком тако и духовном, у Библији се говори благонаклоно. Родитељи усвојитељи и усвојена деца благословени су на посебан начин, што и сами можемо да осетимо пошто смо усвојењем постали део Божије породице.Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о усвајању?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries