settings icon
share icon
Pitanje

Da li bi Hristos zaista mogao da se uskoro vrati?

српски

Odgovor


Uskoro bi značilo – svaki čas, samo što nije. Kada govorimo o Hristovom skorom dolasku, mislimo da može da se vrati svakog trena. Ne postoji ništa u biblijskom proroštvu što bi trebalo da se desi pre nego što Isus ponovo dođe i uznese crkvu. Neposredni Hristov dolazak se generalno podučava među evanđeoskim hrišćanima, uz neka neslaganja, a odnose se na to kakvo viđenje dispenzacije imaju i kakvo imaju viđenje Uznesenja – da li će biti pre, u sred ili posle Velike nevolje.

Isus je često govorio o svom povratku tokom Svoje službe, što je prirodno stvaralo pitanja koja su učenici postavljali. Jedno od Njegovih pitanja je bilo: „Kaži nam kada će to biti, i kakav je znak kada će se sve to svršiti?" (Mark 13:4). Isus je odgovorio: „A o onom danu ili času niko ne zna, ni anđeli na nebu ni Sin, nego samo Otac. Pazite, bdite; jer ne znate kad je vreme" (stihovi 32.33). Bitno je da ne zaboravimo tokom svake rasprave o eshatologiji da Bog ne želi da u potpunosti razumemo Njegove planove.

Međutim, Sveto pismo kaže da je blizu Isusov povratak, i rečeno nam je da ga željno očekujemo (Rimljanima 8:19–25; 1. Korinćanima 1:7; Filipljanima 3:20; Judina 21). Jakov nas savetuje da budemo spremni: „Očekujte istrajno i vi, učvrstite svoja srca, jer se dolazak Gospodnji približio" (Jakovljeva 5:8). Otkrivenje 1:3 i 22:10 takođe kažu da je „ je vreme blizu".

Isus je učio Svoje učenike da paze na Njegov povratak. „I vi budite spremni, jer će Sin čovečiji doći u čas u koji ne mislite" (Luka 12:40). Zapovest „budite spremni" podrazumeva skori dolazak. Kroz ceo Novi zavet crkva ima opomenu da bude spremna (Matej 24:42, 44; 1. Solunjanima 5:6). Ako je trebalo da učenici i rana crkva očekuju dolazak Gospoda u svakom trenutku, koliko više bismo mi trebalo da budemo pažljivi očekujući ga?

Naše spasenje je „spremno da se otkrije u poslednje vreme" (1. Petrova 1:5). Isus bi mogao da se vrati svaki čas, i taj događaj će pokrenuti čitav niz događaja koji su detaljno opisani u Otkrivenju 6-18. Kao i device iz Isusove parabole (Matej 25:1–13), i mi moramo da budemo spremni: „Bdite dakle, jer ne znate dana ni časa (Matej 25:13).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li bi Hristos zaista mogao da se uskoro vrati?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries