settings icon
share icon
Питање

Да ли би Христос заиста могао да се ускоро врати?

srpski
Одговор


Ускоро би значило – сваки час, само што није. Када говоримо о Христовом скором доласку, мислимо да може да се врати сваког трена. Не постоји ништа у библијском пророштву што би требало да се деси пре него што Исус поново дође и узнесе цркву. Непосредни Христов долазак се генерално подучава међу еванђеоским хришћанима, уз нека неслагања, а односе се на то какво виђење диспензације имају и какво имају виђење Узнесења – да ли ће бити пре, у сред или после Велике невоље.

Исус је често говорио о свом повратку током Своје службе, што је природно стварало питања која су ученици постављали. Једно од Његових питања је било: „Кажи нам када ће то бити, и какав је знак када ће се све то свршити?" (Марк 13:4). Исус је одговорио: „А о оном дану или часу нико не зна, ни анђели на небу ни Син, него само Отац. Пазите, бдите; јер не знате кад је време" (стихови 32.33). Битно је да не заборавимо током сваке расправе о ешатологији да Бог не жели да у потпуности разумемо Његове планове.

Међутим, Свето писмо каже да је близу Исусов повратак, и речено нам је да га жељно очекујемо (Римљанима 8:19–25; 1. Коринћанима 1:7; Филипљанима 3:20; Јудина 21). Јаков нас саветује да будемо спремни: „Очекујте истрајно и ви, учврстите своја срца, јер се долазак Господњи приближио" (Јаковљева 5:8). Откривење 1:3 и 22:10 такође кажу да је „ је време близу".

Исус је учио Своје ученике да пазе на Његов повратак. „И ви будите спремни, јер ће Син човечији доћи у час у који не мислите" (Лука 12:40). Заповест „будите спремни" подразумева скори долазак. Кроз цео Нови завет црква има опомену да буде спремна (Матеј 24:42, 44; 1. Солуњанима 5:6). Ако је требало да ученици и рана црква очекују долазак Господа у сваком тренутку, колико више бисмо ми требало да будемо пажљиви очекујући га?

Наше спасење је „спремно да се открије у последње време" (1. Петрова 1:5). Исус би могао да се врати сваки час, и тај догађај ће покренути читав низ догађаја који су детаљно описани у Откривењу 6-18. Као и девице из Исусове параболе (Матеј 25:1–13), и ми морамо да будемо спремни: „Бдите дакле, јер не знате дана ни часа (Матеј 25:13).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли би Христос заиста могао да се ускоро врати?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries