settings icon
share icon
Pitanje

Šta uraditi da brak traje – šta je ključ uspeha?

српски

Odgovor


Apostol Pavle je rekao da je žena "vezana" za muža dok god je živa. "Udata žena, naime, vezana je zakonom za muža dok je on živ; ako pak muž umre, razrešena je od zakona kojim je vezana za muža " (Rimljanima 7:2). Princip koji se ovde nazire je da neko mora da umre da bi bračni savez bio prekinut. Ovo je Božiji stav, i vrlo često on nema nikakve veze sa realnošću braka danas. U našem modernom društvu više od 51% brakova se završava razvodom. To znači da više od polovine parova koji daju zavet: "Dok nas smrt ne rastavi,” ne istraju do tada.

Tako da pitanje postaje, šta bračni par može da uradi da bi bio siguran da će njihov brak da traje "dok nas smrt ne rastavi?" Prvi i glavni uslov je poslušnost Bogu i Njegovoj Reči. Ovo je nešto što bi trebalo da postoji pre braka dok žena i muškarac još nisu vezani. Bog kaže: "Da li dvoje mogu ići zajedno a da se ne dogovore" (Amos 3:3)? Za nanovo rođenog vernika ovo znači da ne ulazi u blizak odnos sa bilo kim ko nije vernik. "Ne vucite sa nevernicima jaram koji je za vas tuđ; jer čega zajedničkog ima pravednost sa bezakonjem? ili kakvu zajednicu ima svetlost sa tamom " (Druga Korinćanima 6:14)? Kada bi se samo ovaj jedan princip pratio, to bi nas sačuvalo od mnogo bola i patnji kasnije u braku.

Drugi princip koji može da zaštiti trajnost braka je da suprug treba da je poslušan Bogu i da voli, poštuje i štiti svoju ženu kao svoje sopstveno telo (Efescima 5:25-31). Sa druge strane, žena treba da je poslušna Bogu i da se pokorava svom sopstvenom suprugu "kao Gospodu" (Efescima 5:22). Brak između muškarca i žene je duhovna slika odnosa Hrista i Crkve. Hrist je dao Sebe za Crkvu, i On je voli, poštuje i štiti kao svoju "nevestu" (Otkrivenje 19:7-9).

Kada je Bog doveo Adama i Evu do prvog braka, ona je bila stvorena od njegovog "tela i kosti" (Prva Mojsijeva 2:31) i oni su postali "jedno telo" (Prva Mojsijeva 2:23-24). To je koncept koji se izgubio u modernom društvu. Da dvoje postanu jedno telo označava mnogo više od fizičkog odnosa. Označava susret uma i duše da bi se oformilo jedno celo. Ovaj odnos ide mnogo dalje od čulne i emocionalne privlačnosti i ulazi u sferu duhovnog "jedinstva" do koje se jedino može doći ako se oba partnera potčinjavaju Bogu i jedno drugom. Ovaj odnos nije sazdan od "ja i moje" već od "mi i naše." Ovo je jedna od tajni uspešnog trajnog braka. Da napravite da vaš brak traje dok vas smrt ne rastavi je nešto što oba partera treba da postave za prioritet. Učvršćujući svoj vertikalni odnos sa Bogom osoba tako osigurava da je horizontalni odnos između muža i žene taj koji će da traje i da proslavlja Gospoda.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta uraditi da brak traje – šta je ključ uspeha?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries