settings icon
share icon
Питање

Шта урадити да брак траје – шта је кључ успеха?

srpski
Одговор


Апостол Павле је рекао да је жена "везана" за мужа док год је жива. "Удата жена, наиме, везана је законом за мужа док је он жив; ако пак муж умре, разрешена је од закона којим је везана за мужа " (Римљанима 7:2). Принцип који се овде назире је да неко мора да умре да би брачни савез био прекинут. Ово је Божији став, и врло често он нема никакве везе са реалношћу брака данас. У нашем модерном друштву више од 51% бракова се завршава разводом. То значи да више од половине парова који дају завет: "Док нас смрт не растави,” не истрају до тада.

Тако да питање постаје, шта брачни пар може да уради да би био сигуран да ће њихов брак да траје "док нас смрт не растави?" Први и главни услов је послушност Богу и Његовој Речи. Ово је нешто што би требало да постоји пре брака док жена и мушкарац још нису везани. Бог каже: "Да ли двоје могу ићи заједно а да се не договоре" (Амос 3:3)? За наново рођеног верника ово значи да не улази у близак однос са било ким ко није верник. "Не вуците са неверницима јарам који је за вас туђ; јер чега заједничког има праведност са безакоњем? или какву заједницу има светлост са тамом " (Друга Коринћанима 6:14)? Када би се само овај један принцип пратио, то би нас сачувало од много бола и патњи касније у браку.

Други принцип који може да заштити трајност брака је да супруг треба да је послушан Богу и да воли, поштује и штити своју жену као своје сопствено тело (Ефесцима 5:25-31). Са друге стране, жена треба да је послушна Богу и да се покорава свом сопственом супругу "као Господу" (Ефесцима 5:22). Брак између мушкарца и жене је духовна слика односа Христа и Цркве. Христ је дао Себе за Цркву, и Он је воли, поштује и штити као своју "невесту" (Откривење 19:7-9).

Када је Бог довео Адама и Еву до првог брака, она је била створена од његовог "тела и кости" (Прва Мојсијева 2:31) и они су постали "једно тело" (Прва Мојсијева 2:23-24). То је концепт који се изгубио у модерном друштву. Да двоје постану једно тело означава много више од физичког односа. Означава сусрет ума и душе да би се оформило једно цело. Овај однос иде много даље од чулне и емоционалне привлачности и улази у сферу духовног "јединства" до које се једино може доћи ако се оба партнера потчињавају Богу и једно другом. Овај однос није саздан од "ја и моје" већ од "ми и наше." Ово је једна од тајни успешног трајног брака. Да направите да ваш брак траје док вас смрт не растави је нешто што оба партера треба да поставе за приоритет. Учвршћујући свој вертикални однос са Богом особа тако осигурава да је хоризонтални однос између мужа и жене тај који ће да траје и да прославља Господа.Врати се на Српску страну

Шта урадити да брак траје – шта је кључ успеха?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries