settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između univerzalne i lokalne crkve?

српски

Odgovor


Da bismo razumeli razliku između lokalne i univerzalne crkve, moramo da damo definiciju obe. Lokalna crkva je grupa verujućih u Isusa Hrista koji se sreću na određenom mestu na redovnoj osnovi. Univerzalna crkva je sastavljena od vernika u Isusa Hrista širom sveta. Termin crkva potiče od bar dve reči. Jedna od reči ima veze sa okupljanjem ili „skupom“ (1. Solunjanima 2:14; 2. Solunjanima 1:1). Ova reč se odnosi na na Božije delo spasenja i posvećivanja vernika kao „pozvanih“. Kada se reč koristi u Bibliji, to je smisao. Druga reč je ona koja se odnosi na pripadanje i doslovno znači „pripada Gospodu“ Ovo je reč koja se prevodi na reč „crkva“. Ova grčka reč se samo dvaput koristila u Novom zavetu i nikad se ne koristi direktno kada se imenuje crkva (1. Korinćanima 11:20; Otkrivenje 1:10).

Lokalna crkva se obično definiše kao lokalni skup onih koji ispovedaju veru i privrženost Hristu. Najčešće grčka reč ekklesia se koristi u odnosu na loalni skup (1. Solunjanima 1:1; 1. Korinćanima 4:17; 2. Korinćanima 11:8). Ne postoji jedna posebna lokalna crkva u bilo kojoj oblasti. Postoje mnge lokalne crkve u velikim gradovima.

Univerzalna crkva je ime koje je dato crkvi širom sveta. U ovom slučaju ideja crkve nije mnogo u samom skupu već u onima koji ga sačinjavaju. Crkva je crkva čak i kada nema neki zvaničan sastanak. U Delima 8:3, možemo da vidimo da je crkva crkva čak i kada su njeni članovi u kući. Kada proučavamo original teksta iz Dela 9:31, vidimo da reč crkva treba da se prevodi sa jednom rečju crkva koja opisuje univerzalnu crkvu a ne samo lokalnu. Pripazi da ovo ne uradiš. Univerzalna crkva se nikad ne opisuje u Pismu kao nevidljiva i sigurno da ne treba da bude nevidljiva. Evo više stihova koji govore o univerzalnoj crkvi: 1. Korinćanima 12:28; 15:9; Matej 16:18; Efescima 1:22-23; Kološanima 1:18.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja je razlika između univerzalne i lokalne crkve?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries