settings icon
share icon
Питање

Која је разлика између универзалне и локалне цркве?

srpski
Одговор


Да бисмо разумели разлику између локалне и универзалне цркве, морамо да дамо дефиницију обе. Локална црква је група верујућих у Исуса Христа који се срећу на одређеном месту на редовној основи. Универзална црква је састављена од верника у Исуса Христа широм света. Термин црква потиче од бар две речи. Једна од речи има везе са окупљањем или „скупом“ (1. Солуњанима 2:14; 2. Солуњанима 1:1). Ова реч се односи на на Божије дело спасења и посвећивања верника као „позваних“. Када се реч користи у Библији, то је смисао. Друга реч је она која се односи на припадање и дословно значи „припада Господу“ Ово је реч која се преводи на реч „црква“. Ова грчка реч се само двапут користила у Новом завету и никад се не користи директно када се именује црква (1. Коринћанима 11:20; Откривење 1:10).

Локална црква се обично дефинише као локални скуп оних који исповедају веру и приврженост Христу. Најчешће грчка реч екклесиа се користи у односу на лоални скуп (1. Солуњанима 1:1; 1. Коринћанима 4:17; 2. Коринћанима 11:8). Не постоји једна посебна локална црква у било којој области. Постоје мнге локалне цркве у великим градовима.

Универзална црква је име које је дато цркви широм света. У овом случају идеја цркве није много у самом скупу већ у онима који га сачињавају. Црква је црква чак и када нема неки званичан састанак. У Делима 8:3, можемо да видимо да је црква црква чак и када су њени чланови у кући. Када проучавамо оригинал текста из Дела 9:31, видимо да реч црква треба да се преводи са једном речју црква која описује универзалну цркву а не само локалну. Припази да ово не урадиш. Универзална црква се никад не описује у Писму као невидљива и сигурно да не треба да буде невидљива. Ево више стихова који говоре о универзалној цркви: 1. Коринћанима 12:28; 15:9; Матеј 16:18; Ефесцима 1:22-23; Колошанима 1:18.Врати се на Српску страну

Која је разлика између универзалне и локалне цркве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries