settings icon
share icon
Pitanje

Kakve su uloge muža i žene u porodici?

српски

Odgovor


Iako su muškarci i žene jednaki pred Bogom, Biblija svakome daje određene uloge u braku. Muž treba da preuzme vođstvo u domu (1. Korinćanima 11:3; Efescima 5:23). Vođstvo ne bi smelo da bude diktatura, snishodljivost ili ulagivanje ženi, već po uzoru kako Hrist vodi crkvu. "Muževi, volite svoje žene - kao što je i Hristos zavoleo Crkvu i samoga sebe predao za nju, da je posveti, očistivši je vodenim kupanjem i rečju” (Efescima 5:25-26). Hristos svojoj crkvi pokazuje ljubav kroz saosećanje, milost, opraštanje, poštovanje i nesebičnost. Muževi treba da vole svoje žene na isti način.

Žene treba da se povinuju autoritetu svojih muževa. „Žene da se pokoravaju svojim muževima kao Gospodu, jer muž je ženina glava kao što je i Hristos glava Crkve, on kao spasitelj svoga tela. I kao što se Crkva pokorava Hristu, tako i žene da se pokoravaju muževima u svemu“ (Efescima 5:22-24). Iako žene treba da se pokoravaju muževima, Biblija na nekoliko mesta govori muškarcima kako da se odnose prema svojim ženama. Muž ne sme da bude diktator, već da uvažava svoju ženu i njeno mišljenje. Štaviše, Efescima 5:28-29 uči muškarce da vole svoje žene kao što vole svoje telo, hrane ga i brinu se o njemu. Čovekova ljubav prema svojoj ženi treba da bude ista kao Hristova ljubav prema svom telu, crkvi.

“Žene, pokoravajte se muževima kao što priliči u Gospodu. Muževi, volite svoje žene i ne ljutite se na njih” (Kološanima 3:18-19). “Tako i vi, muževi, živite uviđavno sa ženom kao slabijim sudom ukazivajući im poštovanje kao sunaslednicama životne blagodati, da vaše molitve budu bez smetnje” (1. Petrova 3:7). Iz ovih stihova vidimo da uloge muža i žene karakterišu ljubav i poštovanje. Ako se muž i žena vole i poštuju onda autoritet, vođstvo i podređenost ne predstavljaju nikakav problem.

Što se podele obaveza u kući tiče, Biblija savetuje muževima da zbrinu svoju porodicu. To znači da muž treba da zarađuje dovoljno novca da podmiri sve potrebe svoje žene i dece. Ako se ne pobrine za porodicu, snosiće duhovne posledice. “A ko ne vodi brigu o svojima, naročito o domaćima, odrekao se vere i gori je od onoga koji ne veruje” (1. Timoteju 5:8). Dakle, čovek koji se ne trudi da obezbedi svoju porodicu ne može da se nazove hrišćaninom. To ne znači da žena ne može da pomogne u obezbeđivanju porodice. U 31. glavi Priča Solomunovih nalazimo ženu koja se brine o svom domaćinstvu, ali je prvenstveno muž taj koji zarađuje za porodicu. Premda bi i muž trebalo da pomaže oko dece i u kućnim poslovima, u tekstu vidimo da je kuća pre svega ženino polje uticaja i odgovornosti. I premda nekad leže kasno i ustaje rano, njena porodica je dobro zbrinuta. Za mnoge žene takav život nije lak, naročito u bogatijim zapadnim državama. Veliki broj njih je pod stresom i rastrzane su do tačke pucanja. Da bi se otklonio stres, muž i žena treba da se mole i drugačije organizuju prioritete, sledeći biblijske instukcije o ulogama u braku.

U svakom braku dolazi do konflikata kada se radi o podeli obaveza, ali ako su oba supružnika podređena Hristu, konflikti će biti zanemarivi. Ako se bračni par često prepire zbog toga i svađe su ono što karakteriše njihov brak, reč je o duhovnom problemu. U tom slučaju supružnici treba da se posvete molitvi i pre svega podrede Hristu, a zatim i jedno drugom, s ljubavlju i uvažavanjem.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kakve su uloge muža i žene u porodici?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries