settings icon
share icon
Питање

Какве су улоге мужа и жене у породици?

srpski
Одговор


Иако су мушкарци и жене једнаки пред Богом, Библија свакоме даје одређене улоге у браку. Муж треба да преузме вођство у дому (1. Коринћанима 11:3; Ефесцима 5:23). Вођство не би смело да буде диктатура, снишодљивост или улагивање жени, већ по узору како Христ води цркву. "Мужеви, волите своје жене - као што је и Христос заволео Цркву и самога себе предао за њу, да је посвети, очистивши је воденим купањем и речју” (Ефесцима 5:25-26). Христос својој цркви показује љубав кроз саосећање, милост, опраштање, поштовање и несебичност. Мужеви треба да воле своје жене на исти начин.

Жене треба да се повинују ауторитету својих мужева. „Жене да се покоравају својим мужевима као Господу, јер муж је женина глава као што је и Христос глава Цркве, он као спаситељ свога тела. И као што се Црква покорава Христу, тако и жене да се покоравају мужевима у свему“ (Ефесцима 5:22-24). Иако жене треба да се покоравају мужевима, Библија на неколико места говори мушкарцима како да се односе према својим женама. Муж не сме да буде диктатор, већ да уважава своју жену и њено мишљење. Штавише, Ефесцима 5:28-29 учи мушкарце да воле своје жене као што воле своје тело, хране га и брину се о њему. Човекова љубав према својој жени треба да буде иста као Христова љубав према свом телу, цркви.

“Жене, покоравајте се мужевима као што приличи у Господу. Мужеви, волите своје жене и не љутите се на њих” (Колошанима 3:18-19). “Тако и ви, мужеви, живите увиђавно са женом као слабијим судом указивајући им поштовање као сунаследницама животне благодати, да ваше молитве буду без сметње” (1. Петрова 3:7). Из ових стихова видимо да улоге мужа и жене карактеришу љубав и поштовање. Ако се муж и жена воле и поштују онда ауторитет, вођство и подређеност не представљају никакав проблем.

Што се поделе обавеза у кући тиче, Библија саветује мужевима да збрину своју породицу. То значи да муж треба да зарађује довољно новца да подмири све потребе своје жене и деце. Ако се не побрине за породицу, сносиће духовне последице. “А ко не води бригу о својима, нарочито о домаћима, одрекао се вере и гори је од онога који не верује” (1. Тимотеју 5:8). Дакле, човек који се не труди да обезбеди своју породицу не може да се назове хришћанином. То не значи да жена не може да помогне у обезбеђивању породице. У 31. глави Прича Соломунових налазимо жену која се брине о свом домаћинству, али је првенствено муж тај који зарађује за породицу. Премда би и муж требало да помаже око деце и у кућним пословима, у тексту видимо да је кућа пре свега женино поље утицаја и одговорности. И премда некад леже касно и устаје рано, њена породица је добро збринута. За многе жене такав живот није лак, нарочито у богатијим западним државама. Велики број њих је под стресом и растрзане су до тачке пуцања. Да би се отклонио стрес, муж и жена треба да се моле и другачије организују приоритете, следећи библијске инстукције о улогама у браку.

У сваком браку долази до конфликата када се ради о подели обавеза, али ако су оба супружника подређена Христу, конфликти ће бити занемариви. Ако се брачни пар често препире због тога и свађе су оно што карактерише њихов брак, реч је о духовном проблему. У том случају супружници треба да се посвете молитви и пре свега подреде Христу, а затим и једно другом, с љубављу и уважавањем.Врати се на Српску страну

Какве су улоге мужа и жене у породици?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries