settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je bitno učiti napamet Sveto pismo?

српски

Odgovor


Učenje Svetog pisma napamet je od najveće važnosti u hrišćanskom životu. U stvari, učenje stihova Svetog pisma je najključniji element duhovnog rasta i pobede nad grehom (2 Timoteju 3:16-17), i kada ispunimo svoje umove Njegovim rečima učeći ga napamet, imamo u sebi najmoćnije duhovno oruđe.

Kada učimo napamet Sveto pismo, nekoliko stvari se dešava. Psalam 119:11 nam kaže da je psalmista sakrio Božiju Reč u svom srcu da mu ne zgreši. Ne samo da je čuo i čitao Reč, već je primio u srce, um i memoriju da bi mogao da je ubuduće koristi. Božija Reč je vernikovo jedino moćno oružje protiv greha, i kada se nalazi u umu putem učenja Pisma napamet, ona vrši snažan uticaj na pobožnost i pobožan život. Jevrejima 4:12 nam kaže da je Božija reč „živa i delotvorna", u smislu da ima natprirodnu moć da nas oblikuje prema Hristu kada razmišljamo o njoj, i nema boljeg načina da o njoj razmišljamo nego da je imamo u svom umu i memoriji.

Efežanima poslanica 6:13-17 opisuje vernikovo oružje u borbi za naše duše i duhovni opstanak. Svi elementi oružja su za odbranu osim jednog, a to je „duhovni mač, koji je reč Božija" (17. stih). Kao što je Isus korstio Božiju Reč da bi odbio napade neprijatelja (Matej 4:1-11), tako isto i mi moramo da koristimo isto oružje. Međutim, sotona nam retko daje vremena da uzmemo Sveto pismo i pronađemo prave odeljke kada se suočimo sa lažima i obmanama. Učenje Svetog pisma napamet nam pomaže da imamo na umu odgovarajuće istine i principe da bismo mogli da ih prizovemo u sećanje odmah kada je potrebno da reagujemo na napore zloga da nas uništi (1. Petrova 5:8). Rimljanima 12:1-2 nas opominje da „obnavljamo" um tako da više ne bude pod uticajem razmišljanja koje nas prilagođava ovom svetu. Jedini način da obnovimo um je da ga ispunimo Svetim Pismom.

Učenje Svetog pisma je privilegija i odgovornost svakog hrišćanina. Postoji nekoliko odličnih sistema za učenje Svetog pisma napamet. Čak i bez nekog posebnog metoda svako može da počne da uči ključne biblijske stihove – kao što su Jovan 3:16 i Efežanima 2:8-9, i da stalno uči nove. Bez obzira na metod, učenje napamet Biblijskih stihova znači pobedu nad grehom, ojačanu veru i radost u hrišćanskom životu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je bitno učiti napamet Sveto pismo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries