settings icon
share icon
Питање

Зашто је битно учити напамет Свето писмо?

srpski
Одговор


Учење Светог писма напамет је од највеће важности у хришћанском животу. У ствари, учење стихова Светог писма је најкључнији елемент духовног раста и победе над грехом (2 Тимотеју 3:16-17), и када испунимо своје умове Његовим речима учећи га напамет, имамо у себи најмоћније духовно оруђе.

Када учимо напамет Свето писмо, неколико ствари се дешава. Псалам 119:11 нам каже да је псалмиста сакрио Божију Реч у свом срцу да му не згреши. Не само да је чуо и читао Реч, већ је примио у срце, ум и меморију да би могао да је убудуће користи. Божија Реч је верниково једино моћно оружје против греха, и када се налази у уму путем учења Писма напамет, она врши снажан утицај на побожност и побожан живот. Јеврејима 4:12 нам каже да је Божија реч „жива и делотворна", у смислу да има натприродну моћ да нас обликује према Христу када размишљамо о њој, и нема бољег начина да о њој размишљамо него да је имамо у свом уму и меморији.

Ефежанима посланица 6:13-17 описује верниково оружје у борби за наше душе и духовни опстанак. Сви елементи оружја су за одбрану осим једног, а то је „духовни мач, који је реч Божија" (17. стих). Као што је Исус корстио Божију Реч да би одбио нападе непријатеља (Матеј 4:1-11), тако исто и ми морамо да користимо исто оружје. Међутим, сотона нам ретко даје времена да узмемо Свето писмо и пронађемо праве одељке када се суочимо са лажима и обманама. Учење Светог писма напамет нам помаже да имамо на уму одговарајуће истине и принципе да бисмо могли да их призовемо у сећање одмах када је потребно да реагујемо на напоре злога да нас уништи (1. Петрова 5:8). Римљанима 12:1-2 нас опомиње да „обнављамо" ум тако да више не буде под утицајем размишљања које нас прилагођава овом свету. Једини начин да обновимо ум је да га испунимо Светим Писмом.

Учење Светог писма је привилегија и одговорност сваког хришћанина. Постоји неколико одличних система за учење Светог писма напамет. Чак и без неког посебног метода свако може да почне да учи кључне библијске стихове – као што су Јован 3:16 и Ефежанима 2:8-9, и да стално учи нове. Без обзира на метод, учење напамет Библијских стихова значи победу над грехом, ојачану веру и радост у хришћанском животу.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је битно учити напамет Свето писмо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries